Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Збитки у понад 1 млрд гривень, 156 проваджень у судах - результати розслідувань зловживань посадовців КМДА, комунальних підприємств та органів самоврядування столиці за 2023-2024 роки

Органами Київської міської прокуратури системно вживаються заходи щодо протидії, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень в органах місцевого самоврядування та виконавчої влади в місті Києві.

Так, у 2023 році закінчено досудове розслідування та передано до суду обвинувальні акти у 80 кримінальних провадженнях стосовно 97 обвинувачених, у тому числі:

Крім того, у 2023 році у 14 кримінальних провадженнях, в яких на цей час не закінчено досудове розслідування, повідомлено про підозру 23 особам, з яких:

Активну роботу з протидії розкраданню коштів та корупції в органах міської влади та комунальній сфері продовжено у поточному році. За 6 місяців 2024 року вже передано до суду 76 обвинувальних актів щодо 87 обвинувачених, зокрема:

Також у 21 провадженні повідомлено про підозру ще 37 особам, з яких:

Загалом протягом 2023 року та 6 місяців 2024 року кримінальні правопорушення виявлено у різних сферах комунального господарства, зокрема:

У кримінальних провадженнях, обвинувальні акти в яких скеровано до суду у 2023 році, встановлено збитки на загальну суму понад 510 млн грн, у 2024 році - на 554 млн грн. 

Зазначимо, що поширеними є факти, коли представники органів державної влади та місцевого самоврядування столиці попри встановленні експертизами збитків, не визнають себе потерпілими у кримінальному провадженні та не сприяють їх відшкодуванню шляхом подання цивільних позовів. 

Усі вказані дані в.о. керівника Київської міської прокуратури Марія Вдовиченко оприлюднила на засіданні Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України щодо вивчення ефективності функціонування органів публічної влади міста Києва як столиці України у період дії правового режиму воєнного стану.