Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Захоплення Чорнобильської АЕС. Як прокурори і слідчі викривають причетних до окупації

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній станції сталась аварія, яку досі вважають однією з найбільших техногенних катастроф. Відтоді назва невеликого міста на київському Поліссі стала нагадуванням, яку страшну ціну платить людство за помилки. Ніколи знову - урок Чорнобиля для всього світу. Однак знайшлась країна з альтернативним поглядом на історію: «Можем павтаріть!».

24 лютого 2022 року, коли росія почала повномасштабне вторгнення, Державне спеціальне підприємство «Чорнобильська АЕС» одним із перших потрапило під окупацію. Озброєні люди з важкою технікою захопили станцію, її персонал і охоронців. Понад місяць вони залишались заручниками окупантів.

«В української сторони був відсутній контроль за станцією. І лише завдяки мужності персоналу вдалося запобігти негативним наслідкам. Ці люди забезпечили безпеку станції, адже невідомо, що могли там наробити росіяни», - коментує Тарас Семків, заступник начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора.

Згідно Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 1977 року, такі об’єкти як греблі, дамби, атомні електростанції (їх називають установками і спорудами, що містять небезпечні сили) перебувають під особливим захистом. Ст. 56 Протоколу I прямо забороняє використовувати їх як воєнні об’єкти та розміщувати там свої сили.

Однак росія вкотре грубо порушила міжнародне право, дислокувавши на Чорнобильській АЕС та навколо неї військових із технікою. Очевидці, з якими говорили прокурори і слідчі, вказують на значну кількість росгвардійців. Безпосередньо зі станції працівники бачили БМП і танки, і є підстави вважати, що техніки було набагато більше.

«рф нехтує всіма нормами міжнародного гуманітарного права, дозволяючи собі захоплювати об’єкти, які містять небезпечні сили: Чорнобильську АЕС, потім Запорізьку АЕС. Значна роль тут належить представникам «Росатому», - уточнює Тарас Семків.

За словами прокурора, в цих діях немає нічого випадкового. Вони є частиною спланованих та скоординованих дій з боку представників «Росатому» та військово-політичного керівництва рф. Зокрема, представники «Росатому» сприяли незаконному захопленню Запорізької атомної станції і намаганням інтеграції обʼєкта до російської енергосистеми. Цим особам вже повідомлено про підозри.

А тепер Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру заступникові гендиректора по безпеці АТ «Провідний проектно-дослідницький та науково-дослідницький інститут промислової технології» Державної компанії «Росатом» за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, за попередньою змовою групою осіб).

Слідство встановило, що саме цей посадовець під час окупації Чорнобильської АЕС був присутній на станції та керував розгарбуванням під час відступу.

«Там було спеціалізоване обладнання, призначене для використання в сфері атомної енергетики і безпеки атомної станції, автомобільна техніка та інше майно. Він визначав, яке саме майно забирати. Віддавав вказівки військовим, ті вантажили обладнання на свою техніку і вивозили через територію Білорусі до росії. Очевидно, що це спеціалізоване обладнання буде використовуватися «Росатомом» в сфері атомної енергетики, оскільки використання в інших галузях неможливе. Те, що не вдалося демонтувати, вони знищили. Загальна сума збитків становить 1 038 904 947 гривень», - зазначив прокурор.

Раніше Офіс Генпрокурора повідомив про підозри трьом російським військовим командного складу. Саме вони, за даними слідства, безпосередньо планували і здійснювали напад на Чорнобильську АЕС.

Йдеться про двох генерал-майорів (начальника центру спеціального призначення сил оперативного реагування і авіації та в.о. старшого оперативної групи Федеральної служби військ росгвардії) і полковника поліції (заступника командира зведеного загону мобільного особливого призначення управління Федеральної служби військ росгвардії по Брянській області).

Відповідаючи на питання, як встановлювали особи відповідальних за захоплення і розграбування станції, Тарас Семків каже, що в кожному випадку історія ідентифікації воєнних злочинців індивідуальна. У слідстві по Чорнобилю допомогла інформація з камер відеоспостереження, свідчення персоналу та представників Нацгвардії, які були заручниками на станції.

«росіяни почувались на станції дуже спокійно. На початкових етапах не планували звідти йти – тому є багато осіб, з якими вони спілкувались. Також отримали інформацію від наших розвідувальних органів щодо керівників операцій на певних напрямках. Взяли інформацію від оперативних служб, показання свідків, порівняли дані з відкритих джерел – і склали в одну велику картину», –  пояснює прокурор.

Об’єм обробленої інформації вражає. Лише з камер відеоспостереження, розташованих на території Чорнобильської АЕС, зняли і проаналізували 606 483 файлів на 320 ТБ. Ідентифіковано 53 особи, з яких 5 – представники «Росатому», 11 журналістів (двоє вже загинуло в зоні бойових дій), 37 – російські військові.  

Слідство і збір доказів тривають. Його здійснює Головне слідче управління Національної поліції за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора. Тарас Семків уточнює, що наразі йдеться про персональну відповідальність причетних до захоплення і розграбування станції:

«Вони будуть переслідуватися в наших національних судах. У співпраці з правоохоронцями іноземних держав будемо співпрацювати для вжиття стосовно них відповідних заходів за кордоном, таких як арешт та конфіскація майна, затримання, якщо вони туди виїдуть і т.д. Сподіваємось на створення Трибуналу за злочин агресії – частина цих людей може стати об’єктом переслідування в цьому Трибуналі».

Також Офіс Генерального прокурора співпрацює з Міністерством юстиції та Міністерством закордонних справ для недопущення причетних до участі в міжнародних організаціях з питань атомної енергії. Адже учасникам спланованих нападів на українські АЕС не місце за столом переговорів у сфері ядерної безпеки.