Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Захист та підтримка – Андрій Костін презентував Стратегію розслідування злочинів сексуального насильства під час війни на засіданні урядової Комісії

Генеральний прокурор Андрій Костін взяв участь у засіданні урядової Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. На засіданні за участі Першої леді Олени Зеленської, під головуванням Віце-прем’єр-міністра Ольги Стафанішиної обговорили виклики у розслідуванні та протидії сексуальному насильству в умовах війни.

Андрій Костін презентував Стратегію забезпечення підходу, орієнтованого на постраждалих та свідків, для ведення справ щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. «Ми працювали з провідними експертами в сфері гуманітарного права, щоб започаткувати спільний та комплексний підхід, орієнтований на постраждалих і свідків. Ми зможемо створити умови, у яких вони почуватимуться у безпеці. Стратегія передбачає, що прокурор – не обвинувач, а захисник постраждалої особи»,- підкреслив Андрій Костін.

Наразі прокурори задокументували понад 100 фактів сексуального насильства, вчинених російськими окупантами. Такі факти фіксувалися на Київщині, наразі вони фіксуються на нещодавно деокупованих територіях Херсонської, Донецької, Харківської областей. Це дає підстави для попередніх висновків про систематичний характер дій загарбника.

Потерпілі часто відмовляються звертатися до правоохоронних органів. Вони не готові про це розповідати, адже пережили тяжку психологічну травму. Ще одна причина мовчання – страх перед осудом. Стратегія гарантує захист та конфіденційність. За бажанням постраждалої особи прокурори знеособлюють її анкетні дані, змінюють місце проживання. З потерпілими працюватимуть спеціально підготовлені фахівці, вони отримуватимуть психологічні та медичні консультації, матимуть доступ до юридичної та економічної підтримки. 

«Ми розраховуємо на підтримку Комісії, щоб Стратегія стала спільним баченням для усіх органів досудового розслідування, державних інституцій та громадянського суспільства, - наголосив Андрій Костін. 

Учасники зустрічі погодили подальші кроки для надання комплексної допомоги постраждалим, зокрема від сексуального насильства, пов’язаного з вторгненням.

Участь у засіданні взяли Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, Міністр соціальної політики Оксана Жолнович, Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець, народний депутат Марина Бардіна, голова Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надаль, повірена у справах Посольства Канади в Україні Ешлі Малруні, заступниця глави місії Посольства Швеції в Україні Марія Ліндгрен-Салтанова, виконувачка обов’язків директора місії USAID в Україні Сюзан Кутор.