Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Захист інтересів дітей – один з основних пріоритетів роботи органів прокуратури

Заступник Генерального прокурора Ігор Мустеца взяв участь в онлайн презентації Керівних принципів та методики документування порушень прав дитини внаслідок сексуального насильства, а також Директив у кримінальному провадженні за участю дітей, підготовлених ювенальними прокурорами Офісу Генпрокурора спільно з експертами Ради Європи.

За даними Єдиного реєстру досудових розслідувань з початку року спостерігається зростання більше ніж на 40% у порівнянні з минулим роком кількості потерпілих від злочинів дітей, з яких понад 300 стали потерпілими від злочинів проти статевої свободи та недоторканості.

Керівні принципи та методики документування порушень прав дитини внаслідок сексуального насильства є довідковим матеріалом для співробітників правоохоронних і судових органів, які проводять розслідування, здійснюють судове переслідування та розгляд справ про тяжкі й насильницькі злочини щодо дітей. Вони передусім призначені для підвищення компетентності слідчих, прокурорів і слідчих суддів, деякі його аспекти стосуються судових експертів, насамперед судово-медичних експертів, фахівців у галузі судової психіатрії та комп’ютерно-технічної експертизи, суддів першої інстанції.

Запровадження за ініціативою Офісу Генерального прокурора пілотного проєкту з впровадження у практичну діяльність Директив у кримінальному провадженні за участю дітей, який стане фундаментом у побудові дружньої до дитини юстиції, – важливий крок до забезпечення та захисту інтересів дітей у нашій державі.

«Ми цінуємо підтримку та висловлюємо вдячність за сприяння в процесі реалізації та досягненні поставлених завдань у сфері формування правосуддя, дружнього до дитини. Сьогодні, як ніколи раніше, маємо забезпечити комплексний підхід до захисту потерпілих дітей та свідків під час досудового розслідування», – зазначив Ігор Мустеца.

У заході взяли участь представники міністерств, Національної поліції України, Уповноваженого Президента України з прав дитини, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також судової гілки влади, представництв міжнародних організацій в Україні, організацій громадянського суспільства, експертного і наукового співтовариства.