Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Заволодіння понад 15 млн грн під час фіктивного придбання племінних корів у межах держпрограми – підозрюються 4 учасників угруповання на Житомирщині

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури чотирьом учасникам організованої групи повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах та службовому підробленні (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).

За даними слідства, іноземець, який має дозвіл на тимчасове проживання в Україні, організував злочинну схему незаконного одержання бюджетних коштів, призначених для фінансової підтримки сільгоспвиробників.

Водночас він був представником власника двох фермерських товариств із розведення великої рогатої худоби у Житомирській та Хмельницькій областях.

До «схеми» організатор залучив ще трьох представників цих товариств: з одного – бухгалтера та представника за довіреністю, з іншого – директора.

У серпні-жовтні 2021 року службові особи скористалися державною програмою підтримки сільгоспвиробників. Вони уклали між собою договори купівлі-продажу 417 голів племінної великої рогатої худоби.

Ділки подали фальсифіковані документи до Міністерства аграрної політики та продовольства України для отримання відшкодування частини вартості нібито придбаних корів.

На підставі недостовірних документів з держбюджету підприємствам перераховано понад 15 млн грн.

У межах кримінального провадження накладено арешт на квартиру, житловий будинок, дві земельні ділянки, три транспортні засоби підозрюваних та корпоративні права зазначених товариств.

Досудове розслідування здійснює Головне управління Нацполіції в Житомирській області, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань в області ДСР НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним виробком суду.