Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Завдяки прокуратурі землю на Венеціанському острові у столиці звільнять від самовільної забудови

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора у Верховному Суді домоглися звільнення від самовільної забудови земель природно-заповідного фонду у м. Києві вартістю понад 16,6 млн грн.

Встановлено, що суб’єкт господарювання незаконно використовував земельну ділянку природно-заповідного фонду в межах Венеціанського острову, який входить до складу регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови». Для узаконення права користування цією землею на ній здійснено будівництво нежитлового приміщення та оформлено право власності шляхом проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна, укладення договорів позики та купівлі-продажу, вчинення нотаріальних написів про стягнення заборгованості і проведення електронних торгів.

Прокурори у суді довели, що спірна земельна ділянка знаходиться в межах земель природно-заповідного фонду власником якої є територіальна громада міста Києва. Здійснене на землі будівництво є самовільним, а право власності на нього оформлено на підставі підроблених документів.

Погодившись з доводами прокурора Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Київської міської прокуратури, скасував постанову Північного апеляційного господарського суду про відмову в задоволенні позову прокурора та залишив в силі рішення господарського суду міста Києва про зобов’язання суб’єкта господарювання повернути спірну земельну ділянку, привівши її у придатний стан шляхом звільнення від самовільно збудованої споруди.

Довідково: Крім важливої рекреаційної ролі територія Венеціаньского острову має історичне та природоохоронне значення, оскільки є складовою пам’ятки ландшафту та історії місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпра».