Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Засуджено інформатора, який допомагав ворогу послабити оборону на північному кордоні Харківщини

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Харківської обласної прокуратури суд визнав громадянина винним у несанкціонованому поширенні інформації про розташування ЗСУ, а також зберіганні, придбанні бойових припасів без передбаченого законом дозволу (ч. 2 ст. 114-2, ч. 1 ст. 263 КК України). Йому призначено покарання у виді пʼяти років позбавлення волі. 

Прокурори довели, що раніше неодноразово судимий чоловік, який проживав у прикордонному селищі на Харківщині, допомагав ворогу. Через месенджер він почав спілкуватись з представником російської спецслужби.  

Чоловік умисно та добровільно передавав російському куратору місця базування української армії та геолокації укріпрайонів з фортифікаційними спорудами у селищі. 

Під виглядом пересічного громадянина він обходив прикордонну місцевість, збирав дані та надсилав представнику рф у форматі тексту з координатами. 

Розвідінформація була необхідна окупантам для планування бойових завдань, у тому числі із залученням диверсійно-розвідувальних груп. 

У травні 2024 року правоохоронці затримали чоловіка в порядку ст. 208 КПК України за місцем його проживання. Під час обшуку у нього було виявлено та вилучено боєприпаси, які засуджений зберігав незаконно, — близько 40 патронів різного калібру, призначених для стрільби зі зброї системи Калашникова, а також з іншої нарізної вогнепальної зброї. 

На вирок чоловік очікував, перебуваючи під вартою. 

Досудове розслідування та оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.