Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Мешканця Херсонщини засуджено до 15 років ув’язнення за колабораційну діяльність

За публічного обвинувачення прокурорів Кіровоградської обласної прокуратури мешканця Херсонщини визнано винним у колабораційній діяльності (ч.7 ст.111-1 КК України).

Його засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурор у суді довів, що з лютого 2022 року засуджений, перебуваючи на тимчасово окупованій території Херсонщини, маючи проросійські погляди, добровільно зайняв посаду у незаконному правоохоронному органі – так званій «поліції м. Нова Каховка».

Він здійснював патрулювання території міста у форменому одязі зі зброєю разом з іншими поліцейськими та представниками збройних формувань рф. Також він вчиняв інші протиправні дії в інтересах окупаційної влади, що здійснюються від імені та за стандартами держави-агресора.

Перебуваючи у складі незаконного органу правопорядку, засуджений особисто викрадав місцевих мешканців – активістів з проукраїнською позицією, волонтерів, учасників АТО, незаконно позбавляв їх волі та завдавав моральних і фізичних страждань.

Окрім того ним було розроблено та розповсюджено статут так званої громадської організації, яка діяла згідно нормативних актів псевдоутворень «Херсонської, Донецької та Луганської народних республік».

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого.

Досудове розслідування – УСБУ в Кіровоградській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.