Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За організацію псевдореферендуму судитимуть шістьох жителів Луганщини, двоє з них очолили «виборчі комісії»

Прокурори Лисичанської, Старобільської та Сватівської окружних прокуратур Луганської області скерували до суду обвинувальні акти стосовно шістьох громадян, які брали безпосередню участь в організації та проведенні псевдореферендуму щодо приєднання до складу рф.

Їм інкримінується посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційна діяльність (ч. 2 ст. 110 , ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що у вересні 2022 року місцеві жителі проводили незаконне волевиявлення на тимчасово окупованої території Луганщини.

Двоє очолили так звані «дільничну виборчу комісію № 1403 м. Лисичанськ» та «територіальну виборчу комісію № 414 м. Луганськ».

Ще четверо стали членами створених окупаційною владою держави-агресора дільничних та територіальних виборчих комісій у м. Лисичанськ і смт Марківка Старобільського району.

Обвинувачені складали списки виборців, ідентифікували осіб, що прийшли на виборчі дільниці, видавали так звані «бюлетені», підраховували їх та складали протоколи голосування.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.