Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Впустив на територію Маріупольського слідчого ізолятора батальйон «Сомалі» - судитимуть псевдоначальника установи

Прокурорами Донецької обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно мешканця м. Маріуполя за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Спеціальним досудовим розслідуванням встановлено, що у березні 2022 року черговий помічник начальника Маріупольського СІ добровільно погодився співпрацювати з окупаційною адміністрацією РФ.

Підполковник внутрішньої служби зрадив державі та обійняв псевдопосаду начальника установи, незаконно підпорядкованої так званій державній службі виконання покарань «міністерства юстиції ДНР».

Щоб вислужитись перед «новим керівництвом», обвинувачений сприяв захопленню державної установи і активно закликав інших працівників зрадити присязі та перейти на бік окупантів.

Крім того, він впустив на територію ізолятора учасників незаконного збройного угруповання - батальйону «Сомалі», які заволоділи зброєю, що там зберігалась. На той час в установі утримувалось 345 осіб. При цьому «освободітєлі» звільнили кількох в’язнів без законних на те підстав. 

У подальшому для придушення бунту, що виник у зв’язку із скаргами громадян на нелюдські умови та порушення строків їх тримання під вартою, відсутність їжі та води, фейковий начальник знову звернувся по допомогу до «сомалійців».

Безпосередньо у його присутності, для залякування ув’язнених осіб та подальшого тримання їх у страху перед ймовірною стратою, вони розстріляли так званого «смотрящего». На їх думку, він керував бунтом.

Досудове розслідування здійснювалось ТУ ДБР, розташованого у м. Краматорську.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.