Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Воювали проти України на боці окупаційних військ РФ – судитимуть чотирьох учасників НЗФ «ДНР»

За процесуального керівництва Донецької та Полтавської обласних прокуратур скеровано до суду обвинувальні акти стосовно чотирьох громадян за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державну зраду, колабораційну діяльність, а також участь у терористичній організації та створення не передбачених законом збройних формувань (ч. 2 ст. 110, ч. 1, 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що один з обвинувачених добровільно вступив до лав НЗФ «ДНР». Він виконував функції чергового на блокпостах, а також був залучений до патрулювання та охорони адміністративних будівель у містах Торез та Шахтарськ.

Також його залучали до охорони незаконно затриманих громадян, захисту військових вантажів, обслуговування та підтримання у справному стані техніки окупантів.

З травня 2018 по лютий 2022 року чоловік як оператор протитанкової керованої ракети чинив спротив ЗСУ поблизу населених пунктів Жабуньки і Жовтневе Ясинуватського району, а також у районі Міжнародного аеропорту «Донецьк» ім. Сергія Прокоф’єва.

Другий обвинувачений - уродженець м. Горлівки у червні 2020 року добровільно вступив до «3-ї окремої мотострілецької бригади «Беркут» фейкової республіки «ДНР» на посаду «навідника-оператора танку». Він воював проти підрозділів ЗСУ в населених пунктах Майорськ, Новобахмутівка та Верхньоторецьке.

Також встановлено, що ще двоє жителів м. Горлівка Донецької області у лютому 2022 року добровільно вступили до «народної міліції ДНР». Вони служили в одній із мотострілкових бригад на посадах стрільців. Їм видали камуфляжну форму зразка збройних сил РФ і зброю.

Перебуваючи у Донецькій області, вони виконували накази командирів російської армії та незаконного збройного формування, здійснювали окупацію захоплених територій України та інженерно-технічне облаштування позицій.

Один із них займався евакуацією поранених і вбитих військовослужбовців країни-агресора та учасників НЗФ.

Наразі всі четверо перебувають під вартою. 

Досудові розслідування здійснювались СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.