Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вивозили до РФ викрадений український урожай – повідомлено про підозру псевдокерівникам Запорізької зернової компанії

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру громадянину України за фактами порушення законів та звичаїв війни і колабораційної діяльності (ч. 1 ст. 438, ч. 1 ст. 111-1 КК України), а також двом громадянам РФ за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підозрювані організували діяльність так званого державного унітарного підприємства «Державний зерновий оператор» створеного наказом псевдоголови військово-цивільної адміністрації Запорізької області. Цим підприємством було прийнято на баланс захоплені в регіоні елеватори та понад 42 тисячі тонн зерна, яке там зберігалося. Крім того, вони організували постачання до держави-агресора цього викраденого українського зерна.

Зокрема, громадянин РФ очолив незаконно створене окупаційною владою підприємство. Він разом зі своїм так званим заступником – теж громадянином РФ та місцевим колаборантом організували захоплення елеваторів, конфіскували продукцію, а також скуповували у населення зерно за кабальними цінами. Привласнена сільськогосподарська продукція транспортувалася до тимчасово окупованої території Криму, а також поставлялася покупцям на території РФ – ТОВ «Кубань-Форвард» і ТОВ «Компания «Апрель» (м.Краснодар).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими СБУ за оперативного супроводу Головного управління контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансування тероризму СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.