Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вікторія Літвінова взяла участь у слуханнях Спеціального комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи

Засідання було присвячене, зокрема, питанням пошуку та допомоги у поверненні примусово переміщених та депортованих українських дітей.

У своєму виступі заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова наголосила, що Офіс Генпрокурора докладає максимум зусиль для забезпечення притягнення до відповідальності всіх причетних до депортації українських дітей на міжнародному та національному рівнях, а також створення дієвого механізму їх безпечного повернення.

«Росія як держава несе повну відповідальність за планування та реалізацію політики переслідування українських дітей. Ми будемо притягувати до відповідальності осіб, відповідальних за планування, організацію та здійснення практики примусового переміщення та депортації», – зазначила вона.

Вікторія Літвінова закликала членів ПАРЄ об’єднати зусилля задля розробки дієвого та ефективного механізму повернення українських дітей та посилювати тиск на росію з метою виконання взятих на нею міжнародними правом зобов’язань щодо надання списків та інформації про місця перебування всіх депортованих та переміщених на тимчасово окуповані території дітей, їх безперешкодної репатріації до України.

Засідання відбулося за участі Президента Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокса, Генерального секретаря ПАРЄ Деспіни Чацівасіліу-Цовіліс, Віце-президентки ПАРЄ Олени Хоменко та представників понад 10 країн – членів ПАРЄ. Участь у засіданні також взяв Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Від Офісу Генпрокурора на засіданні була присутня начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Юлія Усенко.

Довідково: 27 квітня була прийнята Резолюція ПАРЄ «Депортація та примусове переміщення українських дітей та інших цивільних осіб до російської федерації та на тимчасово окуповані території України: створення умов для їх безпечного повернення, припинення цих злочинів та покарання винних».

У листопаді Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи створили Спеціальний комітет зі становища дітей України, який опікуватиметься питаннями незаконної депортації українських дітей.