Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вікторія Літвінова обговорила можливе поглиблення співпраці з Лабораторією гуманітарних досліджень Єльського університету

Делегація прокурорів Офісу Генерального прокурора на чолі із заступницею Генпрокурора Вікторією Літвіновою у Вашингтоні провела зустріч з членами Лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету.

Вікторія Літвінова наголосила, що Офіс Генпрокурора дуже цінує зусилля всіх партнерів, колег і експертів щодо документування та аналізу міжнародних злочинів, скоєних росією в Україні.

Заступниця Генпрокурора подякувала за звіти Обсерваторії конфліктів «Систематичні програми росії з перевиховання та усиновлення українських дітей» та «Співпраця білорусі з росією у систематичній депортації українських дітей».

«Ці звіти відіграють важливу роль як механізм підвищення обізнаності міжнародної спільноти про дії росії та білорусі щодо українських дітей з точки зору нейтрального спостерігача. Крім того, інформація, представлена та проаналізована в доповідях, може бути важливим доказом для нас», – зазначила Вікторія Літвінова.

Вікторія Літвінова зауважила, що ще одним пріоритетом є справи щодо цивільних, які утримуються на окупованих територіях і в росії. Це питання потребує визначення та аналізу.

Начальник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Юлія Усенко висловила сподівання на продовження співпраці з експертами університету.

«Матеріали звітів Лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету використовуються слідчими та прокурорами під час розслідування кримінального провадження за фактом примусового переміщення та депортації дітей», - запевнила вона.

«Обсерваторія конфліктів» - це спільний проєкт Esri, провідної компанії, що займається географічними інформаційними системами, Лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету, Смітсонівської ініціативи з порятунку культури та PlanetScape Ai.

«Обсерваторія конфліктів» аналізує та зберігає загальнодоступну та комерційно доступну інформацію, включаючи супутникові знімки та інформацію, що розповсюджується через соціальні мережі, відповідно до міжнародних правових стандартів. Інформація може знадобитися для цивільних і кримінальних судових процесів у відповідних юрисдикціях.