Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Викрито чернівчанина, який виготовляв та збував шкідливе програмне забезпечення

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру мешканцю м. Чернівці за фактом створення з метою збуту шкідливих програмних засобів, а також їх збуту (ст. 361-1 КК України).

За даними слідства, підозрюваний розробив програму за типом Obfuscated Web Backdoor для шифрування програмного коду та модифіковане шкідливе забезпечення для віддаленого контролю над вебресурсами. Завдяки цьому можна було віддалено керувати даними на серверах потерпілих.

Також ця розробка дозволяла приховати шкідливе програмне забезпечення на ураженому ресурсі та залишати контроль над ним непомітним для власника.

Шкідливу програму підозрюваний продавав на тематичних форумах.

В подальшому її використовували інші хакери для атак компаній та установ, у тому числі іноземних.

Паралельно він застосовував іншу програму, яка штучно підвищувала рейтинг та пошукову видачу вебсторінки в обхід правил використання та просування вебресурсів пошукових систем.

Під час обшуку за місцем проживання підозрюваного правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку. Наразі її передано для проведення експертизи. 

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу Департаменту кіберполіції Нацполіції України. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.