Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вбивство старости села Мотижин та смертельні катування мирних мешканців окупованої Київщини – встановлено п’ять військовослужбовців РФ та трьох «вагнерівців»

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури та Києво-Святошинської окружної прокуратури заочно повідомлено про підозру 5 військовослужбовцям збройних сил РФ та 3 членам приватної військової компанії «Вагнер» у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством (ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України). 

Під час окупації частини Київської області підозрювані грабували мирних мешканців, катували, вбивали та спалювали їхні будинки. Їм інкримінують 14 епізодів жорстокого поводження з цивільним населенням. Після їх тортур вдалося вижити лише трьом людям.

За даними слідства, у березні 2022 року підозрювані - військовослужбовці РФ та члени ПВК «Вагнер» - прийшли додому до старости села Мотижин Макарівської ОТГ. Вони незаконно позбавили волі та вивезли до місця свого тимчасового базування жінку, її чоловіка та сина. Окупанти катували полонених, намагаючись отримати інформацію про ЗСУ та тероборону. На очах у матері синові прострелили ногу, а потім вбили пострілом у голову. Аналогічним способом катували і чоловіка старости села. Вся родина загинула від множинних вогнепальних поранень.

Іншу потерпілу - мирну мешканку села підозрювані зі стрілецької зброї смертельно поранили лише через те, що вона була вдягнута у темний одяг. Після цього її батька взяли у полон і тривалий час тримали у господарчій споруді із зав’язаними очима та зв’язаними руками без води та їжі.

Серед епізодів, інкримінованих згаданим військовим, - закатовані до смерті два члени громадської організації «Патріот». Їхні тіла знайдено з численними наскрізними вогнепальними пораненнями.

Також загарбники затримали двох волонтерів, які намагалися провезти в окуповане село Мотижин гуманітарну допомогу для місцевих мешканців. Після допитів та катувань їх вивезли до лісосмуги та наказали тікати, відкривши по них вогонь в спину. Один з волонтерів загинув від пострілу в голову, інший  був поранений. Автомобілі та гуманітарну допомогу окупанти привласнили.

Ще одному потерпілому підозрювані зв’язали руки, прив’язали до квадроциклу та змусили його таким чином бігти майже кілометр. Після допитів, погроз вбивством і побиття, його впродовж кількох днів утримували у каналізаційній ямі.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснюється слідчим управлінням Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області.

Якщо ви впізнаєте цих російських військовослужбовців та членів ПВК «Вагнер»  і маєте свідчення про їх причетність до інших злочинів - надсилайте докази на https://warcrimes.gov.ua/ або звертайтеся до Київської обласної прокуратури: 097-053-04-65, 097-838-31-87, 050-107-66-75.