Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
В органах прокуратури проведуть гендерний аудит

Представники Офісу Генерального прокурора пройшли триденний тренінг, організований у партнерстві з ООН Жінки у рамках реалізації проєкту «Розбудова демократичного, мирного та гендерно рівноправного суспільства в Україні - Фаза ІІ», що фінансується урядом Норвегії.

Основну увагу тренінгу присвячено питанням забезпечення гендерної рівності в органах прокуратури, протидії дискримінації, запобіганню та протидії гендерно обумовленому насильству та спростуванню гендерних стереотипів.

Працівники Офісу Генпрокурора здобули практичні навички з проведення гендерного аналізу внутрішньої документації, політик та адміністративних даних, процесу збору, обробки та аналізу первинних даних, підготовки звіту та рекомендацій за підсумками гендерного аудиту.

Це підготовчий етап гендерного аудиту, який має на меті оцінювання стану забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в органах прокуратури, підвищення обізнаності працівників щодо застосування комплексного гендерного підходу в їхній діяльності, превенцію дискримінації як в колективі, так і під час реалізації функцій відомства. Однаковий доступ до можливостей і розвитку кар’єри у системі правосуддя та органах правопорядку є питанням справедливості як такої.

Застосування гендерного підходу є складовою демократичної політики та європейських цінностей і є обов’язковим для забезпечення міжнародних і національних зобов’язань України у сфері прав людини. Офіс Генерального прокурора ставить за мету належне виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України. 

У липні 2023 року Генеральний прокурор доручив проведення гендерного аудиту органів прокуратури та визначив відповідальний структурний підрозділ за його реалізацію. Відтак розпочалась робота спільно зі структурою Організації Об’єднаних Націй з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок.

Наступним кроком цієї ініціативи стане безпосереднє проведення гендерного аудиту в Офісі Генерального прокурора та на рівні регіональних прокуратур.

Фото: Валентина Науменко