Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
В Гаазі офіційно розпочав свою роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA)

В урочистому відкритті взяли участь Генеральний прокурор Андрій Костін, Президент Євроюсту Ладіслав Хамран, комісар Європейського Союзу з питань юстиції Дідьє Рейндерс, Прокурор МКС Карім А. А. Хан, помічник Генерального прокурора США Кеннет А. Політе та міністр юстиції Нідерландів пані Ділан Есільгоз-Зегеріус, а також генеральні прокурори країн-членів Спільної слідчої групи (JIT) – Генпрокурор Латвії Юріс Стуканс, Генеральна прокурорка Литви Ніда Ґрунскене, Генпрокурор Румунії Алекс Флорін Флорента та інші шановні колеги.

«Це початок кінця безкарності за злочин агресії. Відсьогодні в Гаазі працюватимуть українські прокурори. Представники JIT з Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Румунії разом з ними долучаться до роботи ICPA на стартовому етапі. Спеціальний прокурор США з питань злочину агресії підтримуватиме діяльність Центру. Інші країни та інституції зможуть приєднатися протягом найближчих місяців», – зазначив Андрій Костін.

Він додав, що ICPA має особливе значення для України – це чіткий сигнал, що світ об'єднаний і непохитний на шляху забезпечення відповідальності російського режиму за всі його злодіяння: злочин агресії, геноцид та воєнні злочини.

Андрій Костін зауважив, що, на жаль, в архітектурі міжнародного кримінального правосуддя існує прогалина щодо відповідальності за злочин агресії. ICPA стане одним з елементів який посилить юридичні механізми заборони агресії, доповнить та зміцнить цю архітектуру.

«Щиро вдячні кожному з партнерів, які долучилися до створення Центру: Євроюсту який розміщує його на базі своїх потужностей, Єврокомісії, яка забезпечує фінансування, представникам JIT та Міністерства юстиції США, які беруть участь у його роботі, та Уряду Нідерландів, який систематично підтримує цю та інші важливі ініціативи у сфері міжнародного правосуддя», – наголосив Андрій Костін.

Комісар Європейського Союзу з питань правосуддя Дідьє Рейндерс зазначив: «Створюючи ICPA, Європейський Союз підтверджує, що докладатиме всіх зусиль для того, щоб Росія понесла повну відповідальність за міжнародні злочини, скоєні під час війни в Україні, зокрема за злочин агресії. Створення ICPA дає світові чітко зрозуміти, що заборона застосування сили залишається основою нашого міжнародного порядку, заснованого на правилах, і що ті, хто порушує його, будуть притягнуті до відповідальності».

Президент Євроюсту Ладіслав Хамран заявив: «Євроюст має значний досвід у наданні оперативної, технічної, логістичної та фінансової підтримки національним прокурорам, які працюють над міжнародними справами. Із самого початку цієї війни така підтримка сприяла координації та підвищенню ефективності національних розслідувань міжнародних злочинів, скоєних в Україні. ICPA – це важливий наступний крок у наших колективних зусиллях, спрямованих на припинення безкарності на всіх рівнях».

Карім А. А. Хан, прокурор Міжнародного кримінального суду, зауважив: «Серед справжньої темряви і страждань, які ми бачили по всій Україні, ми також бачили, як з’являється світло в побудові нових партнерських відносин з питань притягнення до відповідальності. У своєму сьогоднішньому посланні я чітко заявляю, що ми залишаємося відданими подальшому зміцненню основ співпраці з Євроюстом і національними органами влади, які ми побудували за останній рік в рамках діяльності Спільної слідчої групи».

«Міністерство юстиції США пишається тим, що стоїть пліч-о-пліч із нашими європейськими партнерами і одним із перших бере участь в діяльності Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA)», – заявив помічник Генерального прокурора кримінального відділу Міністерства юстиції США Кеннет А. Політе-молодший. «Нещодавно призначений спеціальний прокурор Міністерства юстиції США з питань злочину агресії Джессіка Кім представлятиме Сполучені Штати в ICPA, а також вона матиме безперешкодний доступ до значного обсягу результатів експертизи та ресурсів, які Міністерство зібрало у відповідь на незаконну агресію Росії проти України».

Ділан Есільгоз-Зегеріус, міністр юстиції Нідерландів додала: «Сьогодні, розпочавши роботу ICPA, ми зробили важливий крок для притягнення до відповідальності за міжнародні злочини, скоєні внаслідок російської агресії проти України. Для цього необхідні комплексні розслідування, і ми можемо допомогти один одному в цьому в центрі ICPA. Саме тому Нідерланди пишаються тим, що є країною, де був створений центр ICPA».

«Твердо переконаний, що разом ми зможемо відновити справедливість. Це означає невідворотне покарання агресора – росії, яка розв'язала найкривавішу війну в Європі та продовжує щодня порушувати міжнародне право і права людини», – констатував Андрій Костін.


Довідково

ICPA є унікальним судовим центром, інтегрованим в Євроюст для сприяння національним розслідуванням злочину агресії, пов’язаного з війною в Україні. Завдяки ICPA незалежні прокурори з різних країн зможуть щодня співпрацювати в єдиному місці, швидко та ефективно обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію розслідування та обвинувачення. ICPA сприятиме ефективній підготовці справ і братиме участь в будь-якому майбутньому судовому переслідуванні за злочин агресії, незалежно від юрисдикції, до якої будуть подані на розгляд справи.

Учасники ICPA отримають індивідуальну оперативну, технічну, логістичну та фінансову підтримку Євроюсту. База даних доказів основних міжнародних злочинів (CICED), якою керує Євроюст, відіграватиме головну роль у забезпеченні діяльності ICPA. Докази, які вже були подані до бази CICED в контексті інших міжнародних злочинів (злочинів геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів), можуть бути актуальними для розслідування злочину агресії. У CICED також можна буде зберігати національні докази, надані майбутніми учасниками ICPA, для подальшого аналізу.

Розташування Центру в Гаазі має декілька переваг. ICPA не лише матиме прямий доступ до цінних матеріалів Секретаріату Мережі з питань геноциду, що зберігаються в Євроюсті, але й зможе тісно співпрацювати й взаємодіяти з МКС та іншими суб'єктами міжнародного правосуддя.

Війна в Україні є найбільш задокументованою в історії, і вперше активні розслідування злочину агресії відбуваються під час збройного конфлікту. Водночас ми маємо справу з міжнародним злочином, який рідко переслідувався і щодо якого не існує стандартної практики.

Швидке створення центру ICPA долає розрив між амбіціями та реальністю, об'єднуючи відповідні зацікавлені сторони, забезпечуючи отримання важливих доказів і гарантуючи, що на підготування справи для майбутнього судового переслідування за злочин агресії не буде втрачено часу. Таким чином юридична спільнота дає чітко зрозуміти, що винні у злочині агресії проти України будуть притягнуті до відповідальності. Саме тому сьогоднішній день початку діяльності центру МКАП є знаковим моментом в історії міжнародного правосуддя.

Окрім України, у початковій фазі роботи ICPA беруть участь п’ять учасників Спільної слідчої групи (JIT) (Литва, Латвія, Естонія, Польща та Румунія). Після підписання Меморандуму про взаєморозуміння із учасниками JIT, Сполучені Штати призначили спеціального прокурора з питань злочину агресії, який сприятиме діяльності ICPA.

У найближчі місяці до учасників центру ICPA приєднаються інші країни та організації, зокрема МКС і Консультативна місія ЄС в Україні. Країни, які володіють інформацією або доказами, що мають відношення до розслідування злочину агресії проти України, також можуть звернутися з проханням про свою участь.