Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Підсумки 100 днів роботи Task Force: активи причетних до агресії РФ мають компенсувати втрати України

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова провела координаційну нараду з керівництвом правоохоронних і державних органів щодо роботи Task Force - міжвідомчої групи з пошуку активів.

«Ми разом працюємо над відшкодуванням шкоди державі та цивільному населенню, завданої збройною агресією РФ, в рамках кримінальних проваджень. Російські «борці із Заходом» полюбляють вити розкішні гнізда на ворожій чужині та ховати там свої яхти та інше майно. Наше спільне завдання - розшук по всьому світу, арешт та конфіскація активів тих, хто причетний до агресії рф та воєнних злочинів та пов‘язаних із ними осіб», - підкреслила Ірина Венедіктова.

Вона поінформувала, що за 100 днів роботи Task Force вдалося підтвердити наявність у фігурантів «магістральної справи» щодо агресії РФ 16 об‘єктів нерухомості, 5 рахунків у банках, 4 компаній та 2 земельних ділянок за кордоном. Скеровано вже 5 запитів про міжнародну правову допомогу щодо накладення арешту на нерухоме майно підозрюваних громадян РФ до компетентних органів Італійської Республіки, Королівства Іспанії, Швейцарської Конфедерації та Чеської Республіки. Task Force ставить перед собою ще масштабніші цілі.

«Для ефективності розшуку активів ми налагодили ефективну взаємодію правоохоронних, розвідувальних та інших державних органів, компетентних органів іноземних держав, Європолу», - розповіла Генпрокурор. Міжвідомча група також працює з Task Forse KleptoCapture Департаменту юстиції США, Task Forse Freeze and Seize Європейської комісії та іншими партнерами, залучає до співпраці міжнародних експертів. У роботі групи застосовуються інструменти OSINT, аналіз товарних, фінансових та цінно-паперових потоків.

Крім цього, Task Force здійснюватиме системний аналіз активів компаній, бенефеціарами яких є суб’єкти РФ.