Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
У Тренінговому центрі прокурорів України відбувся міжнародний семінар із питань правової кваліфікації злочинів проти довкілля

Спеціалізована екологічна прокуратура Офісу Генерального прокурора спільно з Тренінговим центром прокурорів України та міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина» провели міжнародний семінар «Правова кваліфікація злочинів проти довкілля».

Обговорили проблематику щодо внесення злочину екоциду до Римського статуту, правове регулювання та особливості функціонування національного та міжнародного Реєстру збитків. Також зупинилися на кримінальній відповідальності за злочини проти довкілля на рівні ЄС та країн-членів.

«Роль та значення довкілля неможливо переоцінити, оскільки воно безпосередньо впливає на якість нашого життя, системно пов’язано із реалізацією права на життя та здоров’я. Недаремно відповідно до рішення, схваленого на 48-й сесії в Женеві у 2021 році, Рада ООН з прав людини визнала невід’ємним право людини на здорове, чисте і стійке навколишнє середовище», – зазначив керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора Борис Індиченко.

Він підкреслив, що сьогодні, у час збройної російської агресії проти України, особлива увага та зусилля екологічних прокурорів приділяються протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим збройними формуваннями та силами держави-агресора. Вони спричиняють шкоду для екології у великих масштабах.

Наразі українські прокурори здійснюють процесуальне керівництво у 25 кримінальних провадженнях за фактами екоциду, з них 14 – пов’язані зі збройною агресією рф.

«Низка понять, які застосовуються, наприклад щодо тлумачення екоциду, не мають чіткого визначення ні у міжнародному, ні у національному законодавстві. І це є недопустимим, коли ми говоримо про притягнення до відповідальності за такі міжнародні злочини», – наголосив Борис Індиченко.

Семінар відбувся на базі Тренінгового центру прокурорів України.

На ньому також виступили Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Юлія Овчинникова, заступник директора Тренінгового центру прокурорів України Андрій Орлеан, директор МБО «Екологія-Право-Людина» Олена Кравченко, міжнародні експерти та науковці.