Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Теракт та контрабанда товарів військового призначення – судитимуть дев’ятьох учасників НЗФ під керівництвом екснародного депутата України

Прокурорами Офісу Генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно дев’яти осіб за фактами створення, керівництва та участі в діяльності не передбаченого законом збройного формування, серед яких колишній народний депутат України.

Розслідуванням встановлено, що з початку 2018 року на території міста Києва та Київської області під керівництвом колишнього народного депутата України діяло не передбачене законом збройне формування. Воно мало у своєму розпорядженні тренувальну базу військового типу, арсенал зброї, боєприпасів та вибухових речовин. Учасники постійно проходили відпрацювання бойових вмінь та навиків, у тому числі за кордоном.

Керівник збройного формування організував, а його учасниками в липні 2019 року здійснили терористичний акт – постріл із протитанкового гранатомету в будівлю одного з українських телеканалів в м. Києві. Крім того, один із засновників цього формування входив до складу організованої групи, яка здійснила контрабанду сумнівної якості та комплектації товарів військового призначення для подальшої реалізації їх підприємствам оборонного сектору економіки України за завищеними цінами і з порушенням встановлених законом процедур закупівлі.

Обвинуваченим інкримінують створення не передбачених законом збройних формувань і участь у їхній діяльності, терористичний акт, незаконне поводження зі зброєю, порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю (ч. 2, ч. 3 ст. 260, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 333 КК України).

Кримінальні провадження щодо дев’яти інших учасників цього збройного формування було скеровано до суду раніше.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.