Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Так званим «головам тервиборкомів» та «депутатам ЛНР» повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Луганської обласної та Сватівської окружної прокуратур 4 організаторам псевдореферендуму повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у вересні 2022 року двоє так званих «депутатів народної ради ЛНР III cкликання» ініціювали та голосували за псевдозакон про фейковий референдум «ЛНР» щодо входження до складу РФ. Вони звернулися до голови «ЛНР» для його підписання.

На основі даного «документа» 23-27 вересня 2022 року на тимчасово окупованій території Луганської області та на «закордонних дільницях» на території РФ організовано та проведено незаконне волевиявлення.

В організації та проведенні «референдуму» на території м. Луганська та м. Кремінна взяли участь ще двоє жителів регіону. Підозрювані обійняли посади так званих «голів територіальних виборчих комісій».

Фігуранти проводили агітаційні заходи, створювали реєстри виборців, збирали так звані «бюлетені», підраховували їх та оформляли протоколи. Незаконний «захід» за їх участю відбувався безпосередньо за місцем розташування територіальної виборчої комісії та в приміщенні одного з місцевих університетів.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.