Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть двох працівників так званої «генпрокуратури днр»

Прокурори Донецької обласної прокуратури у порядку спеціального досудового розслідування скерували до суду обвинувальні акти стосовно двох громадян України за фактами державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

Досудовими розслідуваннями встановлено, що після окупації м. Донецька представниками нзф «днр» двоє місцевих жителів добровільно пішли на співпрацю з окупаційною владою та вступили на службу до так званої генеральної прокуратури «днр».

Один з чоловіків обійняв посаду «старшого слідчого з особливо важливих справ», а інший – «старшого слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів проти миру і безпеки людства слідчого управління».

Так звані працівники окупаційної прокуратури розслідують кримінальні справи стосовно громадян України, спираючись на нікчемні закони квазіреспубліки. При цьому проводять незаконні затримання, допити містян, обшуки їх житла, а також підприємств, установ і організацій, що залишились на тимчасово окупованій території області. 

Крім того, у 2022 році один з обвинувачених відкрив кримінальне провадження стосовно українського правоохоронця за «дії, направлені на насильницьке захоплення влади». Чоловіка незаконно протримали в слідчому ізоляторі майже рік, після чого відпустили. 

За роботу на державу-агресора чоловіки отримали звання «юристів 1 класу». 

Наразі вони перебувають у розшуку. 

Слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях здійснюють досудове розслідування. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.