Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть депутата рф, який відповідав за встановлення контролю над тимчасово окупованими населеними пунктами України

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора направлено до суду обвинувальний акт стосовно депутата державної думи федеральних зборів рф, обраного від Чеченської Республіки. Йому інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікацію її учасників (ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 110, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Встановлено, що депутат в березні-травні 2022 року перебував на території Донецької і Луганської областей, у тому числі у м. Маріуполі. Використовуючи своє службове становище депутата законодавчого органу рф, він виконував завдання, поставлені головою Чеченської Республіки щодо захоплення, утримання і встановлення контролю над населеними пунктами України.

Обвинувачений координував дії підрозділів Північно-Кавказького округу військ національної гвардії рф, Управління федеральної служби військ національної гвардії рф по Чеченській республіці, Міністерства внутрішніх справ рф по Чеченській республіці з діями підрозділів збройних сил рф, незаконних збройних формувань так званих «днр» та «лнр», керівництва окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Крім того, на своєму особистому Telegram-каналі у квітні 2022 році депутат поширив відеозаписи, в яких містяться висловлювання голови Чеченської Республіки, спрямовані на виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році. Також там виправдовувалася тимчасова окупація частини території України та глорифікувалися особи, які здійснювали збройну агресію проти України.

Досудове розслідування здійснювалося Головним слідчим управлінням СБУ.