Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть 12 учасників злочинних організацій, які ошукали громадян під виглядом надання соцвиплат та купівлі товарів

Офіс Генерального прокурора скерував до суду два обвинувальні акти стосовно 12 громадян за фактами створення злочинної організації та участі у ній, а також шахрайства (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 190 КК України).

Розслідуванням встановлено, що обвинувачені привласнювали гроші громадян під виглядом надання соцвиплат та купівлі товарів на популярних торговельних майданчиках.

Вони робили це через спеціальні чат-боти у Telegram, використовуючи фішингові посилання схожі на вхід до системи онлайн-банкінгу відомих банків, додатків «Дія» та «Є-підтримка». Також вони використовували сайти, інтерфейс яких був дуже схожим на популярні торговельні майданчики.

Обвинувачені надсилали потерпілим ці фішингові посилання під приводом отримання соціальних виплат від держави, ООН та Президента в умовах воєнного стану, а також купівлі товарів.

В подальшому учасники злочинних організацій отримували від потерпілих персональні дані, що становлять банківську таємницю – номер карти, CVV-код та термін дії, які вони вводили на фішингових сайтах. Таким чином обвинувачені «виводили» кошти з їх рахунків.

За результатами злочинної діяльності обвинувачені ошукали більше 25 громадян на суму понад півмільйона гривень.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу співробітників Управління протидії кіберзлочинам у Харківській області та Управління протидії кіберзлочинам у м. Києві Департаменту кіберполіції Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.