Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Став «сенатором рф» від тимчасово окупованої території Запорізької області – колишній український урядовець підозрюється у пособництві державі-агресору

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури колишньому державному діячеві України повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

За даними слідства, у 2006 – 2014 роках він обіймав керівні посади у різних міністерствах та службах уряду України.

Під час повномасштабного російського вторгнення почав надавати ворогу допомогу в організації роботи так званих «військово-цивільних адміністрацій» у тимчасово окупованих Запорізькій та Херсонській областях. При цьому активно співпрацював з ексміністром освіти часів президента-втікача.

Навесні 2022 року підозрюваний розробив структуру та координував діяльність керівників цих окупаційних органів влади. Зокрема, за його проєктами ухвалені псевдонормативні акти – укази про «затвердження положення про Херсонську військово-цивільну адміністрацію» та про структуру її органів виконавчої влади.

У вересні того ж року фігурант став «радником голови Запорізької військово-цивільної адміністрації». 

На цій посаді він активізував свою протиправну діяльність з метою завдання шкоди Україні. Підготував звернення до президента держави-агресора про відзначення російськими держнагородами військових зс рф, керівників незаконних органів влади та жителів Запорізької області, які сприяли її окупації.

За чергові «заслуги» наділений повноваженнями «російського сенатора» – представника так званого «виконавчого органу державної влади Запорізької області» в раді рф.

Навесні 2023 року у москві підозрюваний як член комітету з економічної політики брав участь у заходах на виконання доручення президента рф щодо відновлення соціально-економічного розвитку так званих «л/днр» та окупованих Запорізької і Херсонської областей.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не можу бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.