Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
США, ЄС і Велика Британія пропонують практичну підтримку Україні у забезпеченні відповідальності за воєнні злочини

11-12 травня 2023 року у Варшаві, через рік після створення 25 травня 2022 року Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів, відбувся форум її лідерів.

Консультативна група з питань найтяжчих міжнародних злочинів – Atrocity Crimes Advisory Group (ACA) є унікальним багатостороннім партнерством. Вона була створена Сполученими Штатами Америки, Європейським Союзом та Великою Британією для підтримки Офісу Генерального прокурора у розслідуванні та судовому переслідуванні воєнних злочинів та порушень міжнародного гуманітарного права, скоєних внаслідок неспровокованої та незаконної російської війни. Мета ACA – сприяти досягненню справедливості та притягненню до відповідальності осіб, винних у скоєнні найтяжчих міжнародних злочинів.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що в Україні зареєстровано понад 82 000 воєнних злочинів.

Мета форуму лідерів – підтвердити зобов'язання перед АСА та правосуддям для України, продемонструвати єдність у питаннях притягнення росії до відповідальності, а також обговорити міжнародну підтримку цих зусиль. АСА координує діяльність партнерів для забезпечення ефективного та оперативного спрямування фінансових ресурсів та кваліфікованого персоналу для сприяння роботі підрозділів з розслідування воєнних злочинів Офісу Генерального прокурора.

ACA вже надає технічну підтримку та експертну допомогу Офісу Генерального прокурора для нарощування його інституційної спроможності та потенціалу. Під егідою ACA виконавчі партнери розробили рекомендації щодо проведення опитування вразливих груп потерпілих та свідків, у тому числі ув'язнених, дітей, які зазнали депортації, та жертв ґендерно зумовленого насильства. Ці рекомендації передали Офісу Генерального прокурора.

Трьома керівниками АСА, які представляють учасників ACA, є Посол США з особливих доручень Бет Ван Скаак, Виконавчий директор Європейської служби зовнішньої діяльності Стефано Томат та Голова департаменту Міністерства закордонних справ і справ Співдружності Націй та міжнародного розвитку Великої Британії Хейзел Кемерон. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив: «Своєю підтримкою справедливого, незалежного процесу правосуддя команда ACA демонструє одну з сильних сторін демократії: повагу до істини та справжньої відповідальності».

«Не можна допустити безкарності для тих, хто скоїв воєнні злочини в Україні. Консультативна місія ЄС в Україні (КМЄС) є ключовим виконавчим партнером з боку ЄС для Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів, із мандатом на підтримку роботи Офісу Генерального прокурора. Підтримка, яку КМЄС надає Україні у пошуку справедливості, є ще одним доказом непохитної прихильності ЄС до забезпечення відповідальності, майбутнього України та добробуту її народу», – заявив Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

«Жорстокі злочини, які ми спостерігаємо в Україні з моменту незаконного вторгнення росії, є жахливими. Винні мають бути притягнуті до відповідальності. Я пишаюся, що Велика Британія разом з нашими міжнародними партнери відіграє провідну роль у наданні підтримки Україні в розслідуванні воєнних злочинів. Ми єдині з Україною та вітаємо роботу Генерального прокурора із забезпечення справедливості для українського народу», – підкреслив Міністр закордонних справ і справ Співдружності Націй та міжнародного розвитку Великої Британії Джеймс Клеверлі.

«Величезна кількість воєнних злочинів, скоєних агресором на українській землі це колосальний виклик. Підтримка АСА є надважливою для його подолання. Це і допомога в розслідуванні та судовому переслідуванні міжнародних злочинів рф, і сприяння нашій роботі із забезпечення належної підтримки та захисту потерпілих та свідків», – зауважив Генеральний прокурор Андрій Костін.