Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: Судом надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно екскерівника ДАІ

За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора Печерським районним судом м. Києва надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно колишнього начальника столичного Управління ДАІ, який переховується на території держави-агресора.

За версією слідства, підозрюваний організував складання інспекторами ДАІ завідомо неправдивих офіційних документів про нібито невиконання вимоги про зупинку особами, у тому числі активістами громадського руху «Автомайдан», які 29 грудня 2013 року здійснювали автопробіг в напрямку резиденції колишнього Президента України – «Межигір’я».

За результатами розгляду судами завідомо неправдивих офіційних документів у січні-лютому 2014 року притягнуто до адміністративної відповідальності як учасників автопробігу, так і власників транспортних засобів, які не брали у ньому участь. У подальшому частину таких рішень судів скасовано судом апеляційної інстанції.

Колишній правоохоронець підозрюється у вчиненні, на виконання явно злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, а також організації незаконного перешкоджання проведенню мітингів і демонстрацій та складання службовою особою завідомо неправдивого офіційного документа (ч. 4 ст. 41, ч. 1 ст. 365, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 27, ст. 340, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України).

Дозвіл на спеціальне досудове розслідування надає право стороні обвинувачення здійснювати його за відсутності підозрюваного (in absentia). Досудове розслідування здійснюють слідчі Державного бюро розслідувань.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.