Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: До суду направлено обвинувальний акт стосовно екскерівника ДАІ

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього начальника столичного Управління ДАІ.

За версією слідства, обвинувачений організував складання інспекторами ДАІ завідомо неправдивих офіційних документів про нібито невиконання вимоги про зупинку особами, у тому числі активістами громадського руху «Автомайдан», які 29 грудня 2013 року здійснювали автопробіг в напрямку резиденції колишнього Президента України – «Межигір’я».

За результатами розгляду судами завідомо неправдивих офіційних документів у січні-лютому 2014 року притягнуто до адміністративної відповідальності як учасників атопробігу, так і власників транспортних засобів, які не брали у ньому участь. У подальшому частину таких рішень судів скасовано судом апеляційної інстанції.

Колишній правоохоронець обвинувачується у вчиненні, на виконання явно злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, а також організації незаконного перешкоджання проведенню мітингів і демонстрацій та складання службовою особою завідомо неправдивого офіційного документа (ч. 4 ст. 41, ч. 1 ст. 365, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 27, ст. 340, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України).

У зв’язку із переховуванням обвинуваченого від органу досудового розслідування на території РФ з метою ухилення від кримінальної відповідальності щодо нього здійснювалося спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.