Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ще двом спільникам підсанкційного бізнесмена повідомлено про підозру у масштабному розкраданні газу із газотранспортної системи України

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора ще двом керівникам регіональних операторів газотранспортних мереж повідомлено про підозру.

Їм інкриміновано заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України). Вирішуються питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

За даними слідства, підсанкційний бізнесмен організував схему заволодіння природним газом. Для цього він залучив регіональних операторів газотранспортних мереж – облгази, а також інші підконтрольні суб’єкти господарювання, на які виводились кошти, одержані за розподіл природнього газу на території областей України.

Організована група здійснювала несанкціонований відбір блакитного палива, яке було в газотранспортній системі та належало державі.

Для відшкодування несанкціоновано відібраного газу з компанії «Оператор ГТС України» облгази перераховували кошти на підконтрольне бізнесмену підприємство в значно більшому обсязі, ніж було поставлено газу для покриття витрат компанії.

За цією схемою посадовці «облгазів бізнесмена» розкрадали кошти, які були виділені на закупівлю надлишково відібраного газу.

Кошти тарифу, отримані від абонентів, РГК перераховувала підконтрольній компанії, яка належить бізнесмену, начебто як передоплату у розмірі понад 100% за постачання газу, але фактично цих постачань не відбувалось. Гроші виводилися далі на підконтрольні компанії та привласнювались.

Згідно судово-економічної експертизи та інших доказів підозрювані протягом 2021 року завдали державі понад 4,2 млрд грн збитків.

Правоохоронцями здобуто докази надання бізнесменом вказівок керівникам компаній, зв’язку між ними, механізмів виведення коштів та спроб приховати сліди протиправної діяльності.

На теперішній час у кримінальному провадженні вже складено повідомлення про підозру стосовно 12 осіб – підсанкційного бізнесмена-власника газового холдингу, трьох керівників РГК та товариства, і вісьмох очільників облгазів.

За клопотанням прокурорів взято під варту п’ятьох керівників облгазів.

Досудове розслідування здійснюється детективами БЕБ за оперативного супроводу СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.