Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори розповіли учасникам VI Українського жіночого конгресу про розслідуванням злочинів сексуального насильства в умовах війни

Представники Офісу Генерального прокурора взяли участь у VI Українському жіночому конгресі, який відбувся у Києві за участі Першої леді Олени Зеленської, віце-прем’єр-міністерки з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної, Міністра оборони Олексія Рєзнікова, Надзвичайного і Повноважного посла Великобританії в Україні Мелінди Сіммонс, віце-спікерки парламенту Польщі Малгожати Кідави-Блонської та інших.

Прокурори розповіли учасникам Конгресу про системну роботу, пов’язану з документуванням і розслідуванням злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК). Зокрема, про особливості створення спільних слідчих груп правоохоронців, експертів та психологів для роботи на деокупованих територіях, розробку разом з національними і міжнародними стейкхолдерами Стратегії, орієнтованої на захист постраждалих і свідків СНПК.

«Маємо унікальний випадок, коли воєнні злочини фіксуються, розслідуються і засуджуються ще під час війни. Можемо підтвердити, що сексуальні злочини, пов’язані з російською агресією, є масовими. В Офісі Генпрокурора створено спеціальне Управління, яке займається такими злочинами», — повідомив під час дискусійної панелі «Цінності під час війни» прокурор Віктор Мисяк.

Він зазначив, що наразі прокурорами задокументовано понад 100 фактів вчинення сексуальних злочинів унаслідок російської агресії. Активна робота з виявлення та фіксації таких злочинів триває.