Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори презентували результати роботи у сфері протидії торгівлі людьми

Представник Офісу Генерального прокурора, за сприяння Регіонального програмного офісу Управління Організації Об’єднаних Націй з наркотиків та злочинності в Україні, взяла участь у нараді групи експертів «Протидія торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації за допомогою інтернет-технологій».

На нараді представники правоохоронних органів країн південно-східного регіону Європи презентували досягнення у виявленні злочинів, використанні спільних розслідувань з метою посилення транскордонного співробітництва.

Начальник відділу запевнила у готовності Офісу Генерального прокурора, незважаючи на широкомасштабну збройну агресію рф проти України, й надалі забезпечувати належне міжнародне співробітництво – виявлення, розслідування та притягнення до відповідальності винних осіб.

Україна була і залишається країною походження, транзитною країною та країною призначення для торгівлі людьми. Жертвами цих злочинів стають як чоловіки, так і жінки та діти, яких використовують для примусової праці, сексуальної експлуатації, змушують до жебрацтва і експлуатують в інших формах.

З моменту вторгнення рф в Україну у лютому 2022 року ця проблема набула загрозливого характеру. Мільйони українців змушені залишати свої домівки, шукаючи порятунку в інших регіонах України та за кордоном. Злочинці, які виступають у ролі посередників з пошуку роботи чи наймачів персоналу, можуть скористатися умовами війни з метою експлуатації тих, хто опиняється у групі ризику.

Розслідування таких злочинів в умовах війни потребує впровадження нових підходів, орієнтованих на жертв від торгівлі людьми, використання цифрових комунікаційних технологій у транскордонному переслідуванні злочинців, застосування нових механізмів під час збирання доказів, а також налагодження міжнародної співпраці з метою ефективного захисту кожного українця незалежно від місця його перебування.

Для забезпечення дієвого захисту потерпілих, невідворотності кримінальної відповідальності, посилення співпраці з органами влади та громадськими організаціями в Офісі Генерального прокурора створено відділ організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях, пов’язаних з торгівлею людьми.

Офіс Генерального прокурора відкритий до співпраці з міжнародними державними та громадськими організаціями у розслідуванні таких злочинів, підвищенні рівня обізнаності українців із ризиками торгівлі людьми, а також наданні психологічної та правової допомоги потерпілим.