Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: Від початку року заявлено до суду позови для примусової конфіскації майже 2500 га сільгоспземель з власності іноземців

Коментують: керівник Хмельницької обласної прокуратури Олексій Олійник та перший заступник керівника Хмельницької обласної прокуратури Юрій Висоцький.

У кожному регіоні нашої країни прокурори проводять системну та послідовну роботу із захисту державних інтересів, які порушуються внаслідок незаконного перебування у власності іноземних громадян сільськогосподарських земель.

Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Ці доктринальні положення Конституції України обумовлюють стратегію основних принципів земельного законодавства і регулювання земельних відносин як у сучасних умовах, так і у перспективі.

Україна справедливо визнана одним із флагманів в аграрній сфері, що робить значний внесок у продовольчу безпеку світу. Вона є лідером із виробництва зерна, соняшникової олії та багатьох продуктів харчування, надійним постачальником продовольства у світі, тому її по праву називають «світовою житницею».

В Основному Законі держави закріплена юридична основа приналежності землі Українському народу як носію суверенітету і єдиному джерелу влади. Право приватної власності набувається у порядку, визначеному законом.

За нормами законодавства землі сільськогосподарського призначення не можуть перебувати у власності іноземців, осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб та іноземних держав. Вони можуть їх отримати лише у спадок.

Закон встановлює безумовну вимогу відчужити такі земельні ділянки упродовж року з дня набуття їх у власність.

Недотримання цієї вимоги для іноземців стає підставою для оплатної конфіскації земельних ділянок у власність держави. Вона може бути застосована виключно за рішенням суду.

Лише за 9 місяців 2023 року прокурори пред’явили до суду позови щодо земель сільськогосподарського призначення площею майже 2,5 тисяч гектарів, які попри законодавчі вимоги перебувають у власності іноземців.

На сьогодні загальна площа земель, які повертаються державі в рамках задоволених позовів, становить понад 840 га, а реально повернутих за судовими рішеннями – понад 333 га.

До суду з позовними вимогами про конфіскацію земель з власності громадян іноземних держав зверталися майже усі прокуратури на території України. Найбільша кількість таких позовів у Хмельницькій обласній прокуратурі, ключові позиції – у Чернігівській, Донецькій, Кіровоградській та Київській.

Так, на території Хмельниччини за результатами моніторингу даних відкритих джерел встановлено понад 450 фактів незаконного перебування сільгоспземель на праві приватної власності в іноземних громадян.

Від початку року обласна прокуратура у суді пред’явила 168 позовів про конфіскацію земельних ділянок, набутих іноземцями у порядку спадкування. Їх загальна площа складає понад 293 га.

За результатами розгляду цих позовів суди постановили конфіскувати більше 180 га земель, з них майже 170 га вже зареєстровано за державою на праві власності.

Робота прокурорів з виявлення та відповідного реагування на кожен факт незаконного перебування у власності іноземних громадян та осіб без громадянства земель сільськогосподарського призначення продовжується.

У період протистояння російській збройній агресії представницькі заходи прокурорів для захисту інтересів держави за цим напрямом набувають ще більшої актуальності та вагомості.

Щодня працюємо на перемогу, кожен на своєму фронті!