Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори, міжнародні експерти та представники громадянського суспільства обговорили проблемні питання притягнення до відповідальності за колабораціонізм

Представники Офісу Генерального прокурора та Міжнародної ради експертів з питань розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, обговорили проблемні аспекти притягнення до відповідальності за колабораційну діяльність.

Громадськість готова підтримати органи кримінальної юстиції у розробленні пропозицій змін до законодавства щодо реформування підходу притягнення до відповідальності за злочини цієї категорії.

Метою змін має бути реінтеграція деокупованих територій. Необхідно враховувати, що люди проживають в умовах тривалої окупації щонайменше півтора роки, а то й з 2014. Засоби реагування мають бути відповідно диференційованими.

Також учасники зустрічі обговорили необхідність забезпечення обов’язкової участі захисника у провадженнях за колабораційну діяльність. Особливу увагу під час зустрічі приділено виконанню російських освітніх програм на тимчасово окупованих територіях як виду гуманітарного колабораціонізму з боку вчителів, зокрема, у Криму.

Міжнародні експерти вказали на потребу уніфікувати систему законодавства щодо колабораціонізму для підсилення позиції України в ЄСПЛ. Це в перспективі матиме вплив на деокуповані території. Злочини у сфері колабораціонізму мають бути пріоритизовані за аналогією з воєнними злочинами. Відповідно потрібно брати до уваги належні доказові підтвердження тяжкості таких злочинів.

Прокурори Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки відзначили готовність до співпраці з громадянським суспільством з метою вироблення найкращих практик, підготовки стандартів процесуального керівництва у провадженнях за фактами колабораційної діяльності.

Учасники зустрічі узгодили подальшу співпрацю щодо розробки сегментованої концепції, яка буде враховувати стратегічні та тактичні підходи розслідування злочинів, а також постконфліктне регулювання. Розроблення медійної кампанії з метою розповсюдження інформації про зміст та суть колабораційної діяльності також залишиться в центрі уваги, щоб протидіяти наративам російської пропаганди.

Пріоритизація розслідування таких злочинів та створення пропозицій, які опираються на практику, дасть змогу поширити у суспільстві повідомлення, що Україна чекає на повернення своїх громадян і докладає для цього всі зусилля.

У зустрічі взяли участь експерти Міжнародної ради експертів, прокурори Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки та відповідальні за напрямами працівники прокуратури, а також представники громадянського суспільства.