Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура захистила ліс площею понад 10 тис га від вибуття із держвласності

Спеціалізована екологічна прокуратура Офісу Генерального прокурора під час моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень встановила, що кооператив, засновниками якого є п’ять фізичних осіб з внеском до статутного фонду по 200 грн, у судовому порядку намагався отримати у приватну власність ліси площею 10 тис га. Суд у межах цієї справи заборонив вчиняти дії щодо відчуження в будь-який спосіб цих насаджень до винесення судового рішення.

За ініціативи Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора Рівненська обласна прокуратура здійснила вступ у судовий розгляд справи для недопущення вибуття із власності держави лісу, який розташований на території 18 сільських та однієї міської рад.

Прокурори довели у суді, що позовні вимоги суб’єкта господарювання не ґрунтуються на нормах закону, оскільки багаторічні лісові насадження не можуть розглядатися як окремий об’єкт права власності без лісової ділянки. До того ж юридичні особи можуть набувати у власність у складі угідь селянських, фермерських та інших господарств замкнені земельні лісові ділянки загальною площею до 5 га.

Господарський суд Рівненської області врахував доводи прокурора та відмовив у задоволенні позову. Таким чином прокуратура попередила вибуття багаторічних лісових насаджень з державної власності на площі понад 10 тис га.