Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура у Верховному Суді домоглась припинення незаконної оренди земель на Харківщині вартістю 307 млн грн

Верховний Суд підтримав позицію прокуратури та поновив дію рішення суду першої інстанції та постанови Харківського апеляційного суду, якими визнано недійсними договори оренди та суборенди земель загальною площею понад 400 га.

Прокурори встановили, що між Головним управлінням Держземагентства у Харківській області та громадянином було укладено договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства. Землі розташовані поза межами населених пунктів на території Шебелинської сільської ради Ізюмського району. Чоловік, отримавши землі поза обов’язковою процедурою, яка передбачає проведення земельних торгів, насправді не мав наміру обробляти ділянки і вести фермерське господарство. Натомість він передав землі у суборенду приватному акціонерному товариству, яке спеціалізується на виробництві хлібопродуктів.

Це стало підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду першої інстанції, рішенням якого позовну заяву було задоволено. Не погодившись із цим, відповідач направив апеляційну, а в подальшому і касаційну скаргу. Проте Верховний Суд поставив остаточну крапку у справі та підтримав позицію прокурорів.

За втручання Ізюмської окружної прокуратури Харківської області у відання Балаклійської територіальної громади повернуто землі вартістю 307 млн грн.

Наразі судові рішення реально виконані – реєстрація договорів оренди та суборенди у державному реєстрі скасована.