Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура сприяла внесенню унікальної водяної кузні «Гамора» на Закарпатті до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

На виконання судового рішення за позовом Хустської окружної прокуратури Закарпатської області до Державного реєстру нерухомих пам’яток України буде внесено об’єкт культурної спадщини місцевого значення – водяну кузню «Гамора».

Наразі майстернею опікуються орендарі. Вони підтримують там безперебійний цикл роботи. Її внесення до держреєстру надасть офіційний статус пам’ятки, що охоронятиметься державою.

Унікальність водяної кузні полягає у тому, що вона – єдина діюча в країні. Об’єкт культурної спадщини знаходиться у гірському закарпатському селі Лисичово Хустського району.

Прокурори встановили, що виконавчий комітет органу місцевого самоврядування не виконував вимоги законодавства щодо виготовлення облікової документації на об’єкт. Його представники не подали пропозиції до Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської обласної військової адміністрації про її внесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

За втручання прокурорів та після рішення Закарпатського окружного адміністративного суду виконком виготовив необхідну документацію та звернувся до ОВА.

Остаточне рішення щодо внесення пам’ятки місцевого значення до державного реєстру приймає Міністерство культури та інформаційної політики України.