Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура через суд зобов’язала укласти охоронний договір на пам’ятку архітектури у центрі Черкас – «Особняк Вацлава Кринського»

За позовом Черкаської окружної прокуратури у судовому порядку зобов’язано власника укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини «Житловий будинок пристава Табачнікова (особняк Вацлава Кринського)», що розташований в історичному центрі міста.

Відповідач має укласти договір з Управлінням культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації. Ним передбачена необхідність збереження старовинної будівлі та підтримання її у належному стані.

Підставою для звернення до суду стала стурбованість громади міста Черкаси щодо можливого руйнування та знищення пам’ятки архітектури. На місці будинку планували звести багатоповерхівку.

Прокурори заявили позов з вимогою укласти охоронний договір ще у 2021 році. На час його розгляду власнику заборонили вчиняти будь-які дії, спрямовані на пошкодження, руйнування або знищення об’єкта культурної спадщини.

Наразі Черкаський окружний адміністративний суд підтримав позицію прокуратури та задовольнив позов прокурора у повному обсязі.

Упродовж місяця з моменту набрання рішенням суду законної сили охоронний договір має бути укладений.

Довідково: «Особняк Кринського» – старовинна будівля. Вона побудована у 1907 році. Будинок належав черкаському юристконсульту місцевого Сирітського суду польського походження Вацлаву Кринському.