Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Про включення Росії до «Списку ганьби» як сторони збройного конфлікту, відповідальної за серйозні порушення прав дітей

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй у своєму Звіті щодо дітей у збройних конфліктах за 2023 рік вважає Росію та її ставлеників відповідальними за вбивства українських дітей, а також за атаки на лікарні та школи.

Включення Генеральним секретарем Росії – члена P5 до щорічного «Списку ганьби» як сторони збройного конфлікту, відповідальної за серйозні порушення щодо дітей, є важливим повідомленням для держави-агресора та злочинців, причетних до вчинення звірств стосовно дітей: такі дії не допускаються і не пробачаються.

У Звіті також йдеться про переміщення українських дітей до Росії та на окуповані території із закликом до Росії діяти в найкращих інтересах дитини – сприяти возз’єднанню сім’ї, водночас гарантуючи, що їхнє громадянство не буде змінено. Це перегукується з проблемою примусової депортації українських дітей до Росії – міжнародного злочину, за фактом якого Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Путіна в березні цього року.

Ми закликаємо Організацію Об’єднаних Націй уважно стежити за діями Росії, а також заходами, які вона зобов’язалася вжити для покращення захисту українських дітей під її ефективним контролем.

Наразі такого прогресу не спостерігається: за нашими останніми оцінками, з початку повномасштабної агресії Росії проти України 493 дитини було вбито та 1033 поранено, майже 20 000 дітей примусово депортовано. Це лише ті випадки, які перелічуються в рамках кримінальних проваджень. Ці цифри не включають дані з тимчасово окупованих територій, тому реальні цифри можуть бути значно вищими. Загалом в Україні правоохоронні органи розслідують понад 3000 злочинів, вчинених проти дітей.

Міжнародна спільнота має пам’ятати про те, що в прагненні до миру не можна ототожнювати жертву та агресора, оскільки акт агресії Росії призвів до затяжного збройного конфлікту та безперервного вчинення жорстоких злочинів в Україні її силами та ставлениками.

На відміну від Росії, Україна повною мірою співпрацює з інституціями ООН та іншими міжнародними партнерами у документуванні та розслідуванні тяжких порушень, вчинених Росією та її ставлениками проти українських дітей за всіма шістьма напрямками, визначеними Радою Безпеки ООН: убивство та калічення дітей; вербування або використання дітей як солдатів; сексуальне насильство над дітьми; викрадення дітей; атаки на школи чи лікарні; відмова в гуманітарному доступі для дітей.

Офіс Генерального прокурора тісно співпрацює з Незалежною міжнародною слідчою комісією ООН щодо України, надаючи інформацію про примусове переміщення українських дітей та інші тяжкі порушення прав дітей з вересня 2022 року. Проведено дві зустрічі та виконано один запит про надання інформації. Матеріали звітів Комісії використовуються органами України в рамках розслідування міжнародних злочинів, вчинених проти дітей у ході російської агресії.

В Україні створено робочу групу на державному рівні з питань взаємодії з Управлінням спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань дітей та збройних конфліктів. В ході своєї роботи Офіс Генерального прокурора регулярно надає інформацію про тяжкі порушення прав дітей з боку Росії.

Наші прокурори щодня контактують з експертами Міжнародного кримінального суду. До МКС передано понад 40 томів матеріалів справ, виконано понад 30 запитів про надання доказів, інформації та проведення слідчих дій.

Ми також співпрацюємо з експертами Московського механізму ОБСЄ. Останній звіт Московського механізму був присвячений захисту прав депортованих українських дітей. Під час його підготовки експерти ОБСЄ провели зустрічі з прокурорами, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях щодо депортації дітей та інших міжнародних злочинів, вчинених проти дітей.