Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Припинено масштабну схему з продажу контрафактного тютюну з мільйонними прибутками, до якої причетні правоохоронці

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури припинено масштабну схему з продажу незаконно виготовлених тютюнових виробів. Вона діяла на території Вінницької області та інших регіонів України.

За даними слідства, до «кришування» нелегального бізнесу причетні співробітники правоохоронних органів області.

Схему продажу нелегального тютюну налагодили влітку 2022 року. Нею керували з Одеси, звідки товар відправлявся по регіонах країни.

Встановлено, що лише на Вінниччині діяло 27 «точок» з продажу контрафакту. Ділкам вдавалося залишатися непоміченими через тісні зв’язки з правоохоронцями.

Щомісячна сума прибутку від реалізації товару становила 18 млн грн. Через несплату акцизного податку обласний бюджет не доотримував по 900 тис грн на місяць.

Під час документування злочину проведено близько півсотні обшуків на Вінниччині та Одещині. Перевірено можливі місця збуту підакцизних товарів, склади з цигарками, місця проживання осіб, що можуть бути причетними до цієї схеми.

Виявлено та вилучено понад 100 тис пачок цигарок на 5 млн грн, майже 1,5 млн грн готівкою, документацію, у тому числі яка свідчить про проведення неякісних перевірок тютюнових «точок» правоохоронцями, записи з «чорною бухгалтерією», засоби зв’язку, носії інформації тощо.

Наразі повідомлено про підозру організатору продажу контрафакту на території Вінницької області. Йому інкриміновано незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 204 КК України).

Правоохоронці вивчають весь «ланцюг» функціонування «тютюнової» мережі. Встановлюють організаторів схеми та виконавців на місцях, перевіряють походження підакцизних товарів.

Крім того, проводиться слідство за фактом зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, серед співробітників правоохоронних органів у Вінницькій та інших областях (ч. 2 ст. 364 КК України).

Досудове розслідування здійснюють слідчі ТУ ДБР, розташованого у м. Хмельницькому.