Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Представники Офісу Генпрокурора взяли участь у запуску оновлених підходів МКС щодо гендерно зумовленого насильства

Міжнародний кримінальний суд представив Оновлені підходи роботи з гендерно зумовленими злочинами. У заході, що відбувся 4 грудня у Нью-Йорку в рамках 22-ї сесії Асамблеї держав-учасниць, взяли участь представники Офісу Генерального прокурора.

Анна Сосонська, начальниця управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані із сексуальним насильством, Офісу Генерального прокурора, була запрошена поділитись досвідом впровадження гендерно зумовлених практик в контексті злочинів, пов’язаних з війною в Україні.

«Офіс Генерального прокурора переслідує гендерно зумовлене насильство з самого початку війни у 2014 році. На жаль, з повномасштабним вторгненням спостерігається значне поширення таких злочинів. Зараз ми працюємо над понад 250 фактами сексуального насильства, але це далеко не повна картина», розповіла Анна Сосонська міжнародним колегам.

Серед зафіксованих випадків – зґвалтування, катування статевих органів, примусове оголення, погрози зґвалтування та примус дивитися на насильство над рідними. Ще один патерн в діях російської армії – гендерно зумовлене насильство над дружинами, матерями і сестрами військовослужбовців Сил оборони.

«Ми бачимо, як в цих злочинах використовується гендерна динаміка і гендерні ролі, аби принизити і позбавити контролю постраждалих. З гендерної перспективи ми також бачимо, що ці злочини спрямовані проти цілих сімей та української громади в цілому», підкреслила Анна Сосонська.

У відповідь на виклики Офіс Генерального прокурора впроваджує гендерно-орієнтовані та людиноцентричні підходи, закріплені в Стратегії розвитку на 2021-2023 рр., Стратегічному плані реалізації функцій прокуратури у переслідуванні злочинів СНПК тощо.

«Представлені сьогодні підходи МКС сформовані у консультаціях з постраждалими, правоохоронцями, експертами з багатьох країн світу. Ми в Україні будемо застосовувати їх в роботі, аби забезпечити постраждалим повагу й гідне ставлення, з урахуванням гендеру і розумінням, що кожна особа – унікальна», запевнила представниця Офісу Генпрокурора.