Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Представники Офісу Генпрокурора взяли участь у конференції з питань сексуального та гендерно зумовленого насильства в Україні

У Кракові 15-18 липня 2024 року відбулася конференція, присвячена питанню оцінки системи реагування на випадки сексуального та гендерно зумовленого насильства в Україні.

Захід організували дипломатична місія Посольства США в Києві, Міжнародний відділ з правоохоронних питань Державного департаменту США спільно з Міжнародною асоціацією судових медсестер (IAFN).

У складі української делегації – представники Офісу Генерального прокурора, Національної поліції України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України та неурядових громадських організацій.

Учасники конференції зосередили увагу на необхідності практичної імплементації інституту судово-медичного сестринства в нашій державі та інтеграції цього напряму у систему охорони здоров’я й судово-медичної експертизи.

Також обговорили виклики, що постають перед правоохоронною системою та організаціями, які надають сервіси для постраждалих від сексуального та гендерно зумовленого насильства громадян, особливості підходів до забезпечення розслідування злочинів цієї категорії стосовно дітей.

«Постраждалі від сексуального насильства, пов’язаного із конфліктом, переживають глибокі психологічні травми, які матимуть довготривалі наслідки. Однак при своєчасному втручанні вони можуть жити повноцінним життям. Наше завдання – скоординувати навколо потерпілої особи мережу підтримки урядових та неурядових організацій», – підкреслила на відкритті конференції заступниця Генпрокурора Вікторія Літвінова.

За її словами, незважаючи на постійне зростання задокументованих випадків СНПК, прокурори та слідчі мають не лише зібрати всю інформацію для притягнення винних до відповідальності, а й уникнути подальшого завдання шкоди потерпілим.

Офіс Генерального прокурора на конференції також представляли працівники профільних підрозділів, що займаються цим напрямом роботи.

Начальниця управління щодо злочинів СНПК Офісу Генпрокурора Анна Сосонська додала, що між моментом вчинення злочину та зверненням постраждалої особи із заявою проходить тривалий час. Тому спеціалізоване управління переважно відійшло від необхідності призначення судово-медичної експертизи для встановлення ступеня тяжкості завданих тілесних ушкоджень.

Це зумовлено низькою інформативністю таких експертиз, але кожна несе додаткове психологічне навантаження для постраждалої особи й змушує повертатися у травмуючі спогади. Замість цього призначаються психологічні експертизи, предметом яких є психічний стан потерпілих у певні юридично значущі для розслідування проміжки часу. У такий спосіб є можливість встановити, як вчинене насильство вплинуло на людину, яка його зазнала, та на її подальше життя.

Перебуваючи з офіційним візитом у Кракові, заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова також взяла участь у заході в рамках проєкту «Програма розвитку компетентностей для правничого сектору України».