Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Представники Офісу Генпрокурора в штаб-квартирі Ради Європи обговорили методи розслідування воєнних злочинів та захист прав людини в умовах війни

Українська делегація у складі працівників Офісу Генерального прокурора та слідчих СБУ, ДБР і Національної поліції взяла участь у консультативних сесіях щодо стандартизації діяльності у сфері розслідування воєнних злочинів та захисту прав людини відповідно до положень Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ).

Під час робочих зустрічей з експертами Ради Європи були обговорені наявні виклики щодо розслідування воєнних злочинів, а також шляхи посилення інституційної спроможності органів правопорядку та органів кримінальної юстиції України.

Керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов під час виступу на дискусійному заході «Правда про воєнні злочини: використання електронних доказів та розвідданих з відкритих джерел» зазначив, що систему кримінальної юстиції необхідно комплексно адаптувати до умов воєнного часу.

«В умовах безпрецедентних викликів потрібно консолідувати наші зусилля з міжнародними партнерами на розробці дієвих інструментів, що допоможуть посилити роботу слідчих та прокурорів на місцях, зміцнять нашу національну судову систему і, як наслідок, сприятимуть притягненню винних до відповідальності», – підкреслив він.

Впровадження нових рішень сприятиме зміцненню системи міжнародного права, а також міжнародних механізмів захисту прав людини.

«Ми дуже цінуємо допомогу Ради Європи у нашій боротьбі на шляху до відновлення справедливості і повною мірою усвідомлюємо свої зобов'язання у сфері захисту прав людини, дотримання яких потребує значних зусиль в умовах воєнного часу. Належне забезпечення цих прав – це саме те, що відрізняє нас від нашого сусіда, який цими основоположними цінностями відкрито нехтує», – резюмував керівник Департаменту.

Керівниця Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Вероніка Плотнікова зауважила, що питання комплексної підтримки та захисту прав учасників кримінального процесу перебуває у фокусі особливої уваги органів прокуратури на постійній основі.

«Нашим засобом сповідування конвенційних стандартів прав людини була і залишається взаємодія в реалізації спільної мети – підтримки потерпілих від воєнних злочинів, які проживають як в Україні, так і за кордоном», – наголосила вона.

Триденну робочу поїздку до Страсбурга було організовано спеціалізованим управлінням Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи в межах реалізації плану дій для України «Стійкість. Відновлення. Відбудова» на 2023–2026 роки.