Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Представники Офісу Генпрокурора у Вашингтоні взяли участь у дискусії «Примусові переміщення, вкрадені життя: правда про незаконне переміщення населення росією та гуманітарна криза»

Під час візиту до США заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова, начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Юлія Усенко та керівник Координаційного центру підтримки потерпілих та свідків  Офісу Генпрокурора Вероніка Плотнікова взяли участь у дискусії «Примусові переміщення, вкрадені життя: правда про незаконне переміщення населення росією та гуманітарна криза». Захід був організований посольством України в США та пройшов у Вашингтоні.

Вікторія Літвінова зауважила, що за 22 місяці війни росія вчинила всі міжнародні злочини та порушила всі можливі закони та елементарні правила гуманності по відношенню до українців.

«Одним із проявів цього є жахлива політика широкомасштабного викрадення та насильницької депортації українців, у тому числі дітей, а також масові зникнення та утримання мирних громадян, які піддаються тортурам, нелюдському та такому, що принижує гідність, поводженню в огидних закладах та катівнях», – пояснила заступниця Генпрокурора.

Вікторія Літвінова розповіла, що десятки тисяч мирних жителів зникли безвісти та утримуються на окупованій території. Їх часто депортують до росії, де вони просто зникають. Громадяни України утримуються без вагомих підстав і без дотримання мінімальних стандартів прав або фундаментальних гарантій, передбачених міжнародним гуманітарним правом та законодавством про права людини.

Заступниця Генпрокурора акцентувала увагу на основних складових роботи за цим напрямом. «Нам потрібно бути дуже активними. Кожен день, проведений у полоні, – це величезне фізичне та психологічне навантаження та страх за життя. Ми розраховуємо на підтримку та залучення наших міжнародних партнерів, оскільки без тиску на росію навряд може бути якийсь позитивний розвиток подій», – додала вона.


Детальніше про роботу з потерпілими та свідками воєнних злочинів поінформувала Вероніка Плотнікова. Новостворений Координаційний центр вже розпочав прийом перших відвідувачів в Офісі Генпрокурора. Їм надається всі необхідна кваліфікована допомога.

Юлія Усенко під час свого виступу більш детально зупинилася на незаконному вивезенні та депортації українських дітей до росії.

«Росія помістила багато дітей у так звані «табори відпочинку», але метою цих таборів є не відпочинок, а перевиховання. Лабораторія гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я виявила 43 таких табори на території рф. Що ще гірше, багато дітей потрапляють в систему усиновлення, назавжди залишаючись в російських сім'ях, позбавляються своєї мови, культури і громадянства. Ця повномасштабна асиміляція в російське суспільство є частиною політики рф», – повідомила начальниця Департаменту.

Юлія Усенко пояснила, що відповідно до міжнародного гуманітарного права, росія вчинила міжнародні злочини проти дітей. Ці дії були визнані Міжнародним кримінальним судом в ордерах на арешт двох ключових осіб – президента рф та уповноваженої з прав дитини за воєнні злочини, пов'язані з депортацією дітей.