Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правоохоронці заблокували «тіньовий сервіс», який сприяв діяльності міжнародних хакерських угруповань

За результатом міжнародної масштабної багаторівневої спецоперації Офісом Генерального прокурора спільно з Кібердепартаментом СБУ, Департаментом кіберполіції та Головним слідчим управлінням Нацполіції України в рамках міжнародного співробітництва із компетентними органами США та Великобританії припинено діяльність хакерського сервісу.

За даними слідства, громадяни України, в тому числі ті, які перебувають у міжнародному розшуку, організували в мережі Darknet функціонування так званого «тіньового сервісу». Він надавав послуги з підміни ІР-адрес користувачів, як наслідок міжнародні хакерські угруповання приховано здійснювали протиправну діяльність. Сервіс надавав змогу міжнародним хакерським угрупованням здійснювати несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем, розповсюдження вірусів-вимагачів, проведення DDoS-атак та інше. 

Під час проведення санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та інші речі, які підтверджують протиправну діяльність.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку, створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збуту, а також легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 2 ст. 361, ч. 2. ст. 361-1, ч. 209 КК України) триває.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.