Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Практики країн Євросоюзу поділилися з ювенальними прокурорами досвідом забезпечення найкращих інтересів дитини, яка потрапила у контакт із законом

За сприяння Європейської комісії у рамках інструменту інституційної розбудови ТАІЕХ у Києві відбувся дводенний тренінг з питань впровадження правосуддя, дружнього до дитини.

У ньому взяли участь прокурори Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора, керівники та начальники підрозділів, які опікуються питаннями захисту прав дітей, обласних прокуратур.

Побудова системи правосуддя, дружнього до дитини, є пріоритетом на шляху до членства в Євросоюз. Його забезпечення покладається безпосередньо на органи прокуратури та інші державні органи, які дотичні до захисту прав дитини.

Під час тренінгу у режимі онлайн виступили суддя Вищого кримінального суду Республіки Хорватія Лана Пете Куюнджич та представник Міністерства юстиції Іспанії Карлос Санчес Абелла. Вони поділилися практичним досвідом та кращими світовими практиками щодо забезпечення законності, обґрунтованості та ефективності кожного рішення стосовно дитини, яка перебуває у конфлікті із законом, захист прав дітей-потерпілих та дітей-свідків.

Варто зазначити, що за ініціативи Офісу Генпрокурора спільно з Міністерствами юстиції, внутрішніх справ та соціальної політики у червні 2023 року впроваджено в українську правову систему пілотний проєкт імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини.

Мета пілоту – адаптація кримінального процесу до потреб дітей, сприяння їх реінтеграції та реабілітації.

На ювенального прокурора покладається ключова роль у кримінальному провадженні за участі дитини, координація діяльності органів та установ у сфері забезпечення прав дітей від початку досудового розслідування і до його завершення виконанням реінтегруючих заходів.