Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
«Повага. Допомога. Справедливість». Державний сектор та громадські організації об'єднують зусилля для допомоги тим, хто пережив злочини сексуального насильства на війні

Понад 100 стейкхолдерів з України та з-за кордону об’єдналися під час стратегічної сесії «Respect. Support. Justice» – «Повага. Допомога. Справедливість» у рамках проєкту «United for Justice». Вона присвячена напрацюванню спільних кроків державного та громадського сектору для допомоги людям, які постраждали від злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК).

Захід проводився за підтримки Проєкту ЄС «Право-Justice» в Україні та Ради Європи.

Участь у воркшопі взяли представники прокуратури, НПУ, СБУ, ДСА, НІБ, ГУР, уряду, органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

Відкрили стратсесію заступниця Генерального прокурора України Вікторія Літвінова та керівниця Проєкту ЄС «Право-Justice» Оксана Цимбрівська.

Вікторія Літвінова підкреслила, що сьогодні надважлива координація усіх, аби максимально допомоги постраждалим від злочинів СНПК. Український та міжнародний досвід показує, що процес розслідування цієї категорії проваджень має бути обережним та враховувати широке коло аспектів.

«Злочини сексуального насильства з боку військових російської федерації стосовно наших громадян – дуже чутливі. Захищених категорій людей від цих воєнних злочинів немає. Ми повинні дуже уважно ставитися до них та захищати. Люди, які зіштовхнулися та пережили такі страшні злочини, зможуть показати усьому світу справжнє обличчя росії», – наголосила заступник Генерального прокурора.

За словами керівниці Проєкту ЄС «Право-Justice» в Україні Оксани Цимбрівської, розслідування злочинів СНПК та притягнення винних до відповідальності – один з ключових напрямів співпраці Проєкту з Офісом Генерального прокурора.

Вона зазначила, що з початку повномасштабної агресії рф органи прокуратури зафіксували близько 200 фактів злочинів сексуального насильства. Водночас, ці цифри можуть бути у десятки чи навіть сотні разів більшими.

«У силу цього, ми бачимо три важливі вектори щодо притягнення винних до відповідальності. Передусім, це робота над проблемою стигматизації теми сексуального насильства у суспільстві, що призводить до ряду проблем, зокрема, і низького рівня повідомлень про випадки сексуального насильства. По-друге, це готовність системи якісно впоратися із потенційним та реальним обсягом злочинів СНПК та забезпечити належну допомогу потерпілим. Крім того, це важливість координації та співпраці стейкхолдерів задля спільної мети – відновлення справедливості», – зауважила Оксана Цимбрівська.

Учасники зустрічі зосередилися на пошуку відповідей та донесення своєї думки до кожного з наступних питань:

що треба зробити аби постраждалі та свідки СНПК довіряли правоохоронцям і брали участь у всіх етапах процесу;

як покращити допомогу постраждалим і домогтися підтримки від суспільства;

які поточні практики розслідування і судового переслідування необхідно змінити;

як об’єднати зусилля усіх стейкхолдерів, щоб притягнути до відповідальності злочинців.

У ході роботи в групах вони напрацьовували ефективні рішення для впровадження найкращих практик в спільну роботу.

Прокурор Офісу Генпрокурора Ірина Діденко, яка опікується цим напрямом, додала, що головним мотиватором у роботі з СНПК є люди. Сильні українці, які пережили страшні події і яким потрібна наша допомога.

З промовою до учасників заходу звернулася і засновниця «Фонду Маша», Почесний посол ООН в галузі народонаселення України з питань гендерної рівності та боротьби з насильством Марія Єфросиніна.

Вона подякувала усім присутнім за увагу до проблеми, а також за зусилля у притягненні до відповідальності винних за скоєння злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Наголосила, що, на відміну від росії, в Україні є розвинене громадянське суспільство. Коли воно об’єднується з державою – ми непереможні.

Разом з тим, вона розповіла, що, на жаль, постраждалі від даного виду злочинів воліють радше не повідомляти про них у компетентні органи.

Під час зустрічі власними думками щодо злочинів СНПК поділилися і міжнародні експерти.

Напрацьовані під час стратегічної сесії ідеї враховуватимуться в подальшій роботі держаних інституцій та NGO. Це стане дорожньою картою для прокурорів і слідчих, які безпосередньо працюють з СНПК. Допоможе на всіх етапах, від слідства до суду, захищати інтереси постраждалих.