Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Попри війну, ювенальні прокурори продовжують імплементацію підходів, дружніх до дітей

20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини. 30 років потому, 20 листопада 1985 року, прийнято Конвенцію про права дитини. Відтоді 20 листопада відзначають Всесвітній день дитини, як день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей на планеті.

Найбільшу загрозу правам дітей в Україні становить російська збройна агресія. Внаслідок війни загинуло понад 400 дітей. Більш ніж 800 неповнолітніх українців отримали поранення, понад 11 000 примусово депортовані в РФ і на тимчасово окуповані території.

 Попри виклики, пов’язані з війною, прокурори продовжують захищати права дітей.

📌 Протягом 2022 року у сфері охорони дитинства задоволено 328 позовів на суму 1,16 млрд грн – вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Попереджено вибуття із державної (комунальної) власності майна та грошових коштів на суму 1,3 млрд грн, що вдвічі перевищує минулорічні показники. В державну (комунальну) власність повернуто 1 604 га земель освітнього призначення.

📌 Ініціювали координацію органів прокуратури на захист внутрішньо переміщених дітей та дітей, які залишилися без батьків. Вже маємо результат – 1200 дітей забезпечили безоплатним харчуванням. Заявлено 20 позовів на виплату одноразової державної допомоги на суму 1,3 млн для 82 випускників освітніх закладів, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування.

З метою відшкодування збитків на користь дітей ювенальними прокурорами подано позовів на суму 36,6 млн грн, накладено арешт на майно на суму 33,6 млн грн.

📌 В рамках кримінальних проваджень забезпечено захист прав та інтересів 7 923 потерпілих дітей, половина з яких постраждали внаслідок воєнних злочинів.

📌 Скеровано до суду понад 1 942 обвинувальних актів за кримінальні правопорушення, вчинені щодо дітей. 841 особу вже засуджено. В т.ч. зареєстровано 606 кримінальних проваджень про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей. Більше 100 осіб засуджено. Відомості про 404 осіб внесено до Єдиного реєстру засуджених осіб за злочини проти статевої свободи та недоторканості, що означає заборону працювати в контакті з дітьми.

📌 Продовжується активна реалізація пілотного проєкту Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину. Участь в Програмі взяли понад 230 неповнолітніх.

📌 Разом з міжвідомчою командою та ЮНІСЕФ відкриваємо центри і працюємо в моделі «Барнахус»* з дітьми, у тому числі постраждалими від збройної агресії. У Вінницькій, Миколаївській, Тернопільській областях і Києві відкрились Центри для дітей, які надають доступ до правосуддя за найкращими стандартами. В межах кримінальних проваджень триває імплементація підходів, дружніх до дітей, що передбачає максимальний захист від травматизації. У 6 разів зросли обсяги застосування методики «Зелена кімната»**.

Правовий захист дитини є одним з стратегічних напрямків роботи прокуратури. Захищаючи дітей – захищаємо існування нашої нації, майбутнє України.

Довідково:
*Барнахус (від barna hús — у перекладі з ісландської мови «будинок для дітей») — місце, де багатопрофільна міжвідомча команда, до якої входять представники правоохоронних органів, кримінального судочинства, служб захисту дітей, а також медичні працівники і працівники сфери захисту психічного здоров’я, співпрацює, щоб забезпечити дітям — жертвам та свідкам насильства — скоординований ефективний захист, послуги та правосуддя, дружнє до дітей.

**Зелена кімната —  методика інтерв'ювання дитини, яка є потерпілою, свідком злочину, або перебуває в конфлікті з законом, в умовах, які мінімізують та не допускають повторної травматизації. Такий підхід використовується у багатьох країнах світу, зокрема у Німеччині, Польщі, Естонії, Грузії та ін.