Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Підбурювання до дезертирства і організація незаконного переправлення через держкордон – судитимуть експрезидента України та його головного охоронця

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора закінчено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього Президента України та ексзаступника начальника Управління державної охорони України – начальника Служби безпеки Президента України. Експрезиденту інкриміновано організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України та підбурювання до вчинення дезертирства (ч. 2 ст. 332, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 408 КК України). Його колишньому охоронцю – організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України та дезертирство (ч. 2 ст. 332, ч. 1 ст. 408 КК України).

Слідством встановлено, що 23 лютого 2014 року експрезидент України, діючи спільно з начальником служби своєї безпеки та представниками Російської Федерації, за допомогою трьох гелікоптерів збройних сил РФ, вилетів з с. Урзуф Донецької області та повітряним шляхом незаконно перетнув і переправив не менше 20 осіб, через державний кордон України до м. Анапа Краснодарського краю Російської Федерації.

Цього ж дня колишній Президент, перебуваючи на території військової частини Чорноморського флоту Російської Федерації в районі Козацької бухти в м. Севастополі, підбурював військовослужбовців Управління державної охорони України, які безпосередньо виконували завдання по забезпеченню його особистої охорони, до вчинення дезертирства.

Оскільки експрезидент та його головний охоронець тривалий час переховуються від органів слідства та суду, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось слідчими ДБР за спеціальною (заочною) процедурою.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.