Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Переслідування журналістів в окупованому Криму – судитимуть двох співробітників ФСБ

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох співробітників окупаційного УФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю, які переслідували українську журналістку в Криму.

Їм інкриміновано переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, незаконне проникнення до житла, незаконне проведення в ньому обшуку з погрозою застосування насильства та державну зраду (ч. 2  ст. 171, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 162, ч. 1 ст. 111 КК України).

Слідством встановлено, що працівники Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим після окупації півострову у лютому 2014 року, зрадивши присязі, перейшли на бік ворога. Вони обійняли посади старшого слідчого-криміналіста та спеціаліста І категорії (експерта) сформованих окупаційною владою підрозділів «УФСБ Росії по Республіці Крим і місту Севастополю».

Реалізуючи політику держави-окупанта щодо згортання свободи слова, утисків та порушення прав журналістів у Криму, правоохоронці здійснювали кримінальне переслідування української журналістки у зв’язку з її професійною діяльністю. Вона публікувала статті, у яких об’єктивно висвітлювалися події на території півострову після окупації.

В рамках сфабрикованої «кримінальної справи», з метою здійснення психологічного тиску, у березні 2015 року «слідчі» незаконно проникли до квартири потерпілої та її батьків у Красногвардійському районі АР Крим.

Всупереч волі власників житла, погрожуючи застосуванням насильства у разі опору або непокори, обвинувачені незаконно провели обшук, висуваючи вимоги щодо надання фактично відсутніх речей та документів. Також вони вилучили речі та документи, які належали особисто журналістці і могли бути пов'язані із здійсненням нею професійної діяльності.

У результаті незаконних дій окупаційних правоохоронців потерпілій обмежено в’їзд на територію півострова.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.